България отново номер 1 по проиводство на лавандула в света

Последните маслобойни, които все още работят, са около Панагюрище, където етеричните растения цъфтят по-късно заради планинския район. За поредна година страната ни е на първо място в света по производство на лавандула. Добивите обаче не са еднакви навсякъде – в Северна България се радват на добра реколта, но в Южна, където традиционно се отглежда културата, стопаните отчитат слаба година.

Николай Ралчев отглежда 400 декара биологично сертифицирана лавандула в района на Панагюрище: „Реколтата е доста слаба – някъде на 50% от миналогодишните добиви. Може би миналогодишните силни валежи, може би студовете в края на март, началото на април допринесоха реколтата да не е добра”

Отглеждането на лавандула тук е трудно, защото машините не могат да стигнат до нивите по високите терени. В силно пресечения планински район на Панагюрище лавандулата се жъне на ръка. От един декар се добива около 200 килограма цвят. Работниците получават по 25 стотинки за ожънат килограм от растението.

„При добра жътва един жетвар си изкарва до 30 лв. на ден, може и над 30, но при добра жътва – тук сега като гледате не е много добра, та и по 20 някой път няма”, коментира Янко Бонев, бригадир.

За разлика от плодородната почва на Добруджа, където реколтата е много добра, производителите от Панагюрище компенсират по-слабите добиви с високото качество на лавандуловото масло. Те са убедени в принципа, че хубавата лавандула се ражда върху бедна почва.

„Лавандулата в Южна България особено в нашия регион е с по-добро качество, нормално е цената да бъде по-висока, отколкото в Северна България. Може би тази година цените ще се движат на международния пазар между 70 евро за килограм до 85”, надява се Николай Ралчев, земеделски производител.

Биологично сертифицираното лавандулово масло може да достигне цена от 90 евро за килограм. В световен мащаб се произвеждат и търгуват около 400 тона масло. От тях близо 170 тона се добиват в България. След нас по производство се нареждат Франция, Турция и Молдова. Субсидията за декар лавандула в България е между 28 и 130 лева в зависимост от района и начина на производство.

Кампании Виж повече