Български "цветен хляб" в Лондон

20:06, 19.03.2015

Трима русенци са на път да сбъднат мечтата си да произвеждат цветен хляб, но не в България, а в Лондон. Те са патентовали дизайнерския си продукт през 2002 година, но поради липса на средства не са успели да развият бизнеса си у нас. За да осъществят проекта си във Великобритания, българите разчитат на глобалната онлайн платформа Кикстартър, която подпомага иновативни бизнес начинания.

Преди 15 години съдружниците Стилян, Искрен и Висарион започват да произвеждат в Русе и Казанлък цветен хляб, като използват домати, цвекло, спанак и чушки. След година, обаче, са принудени да затворят фурните си, защото цените на тока започват да растат нагоре и не успяват да се справят с останалите разходи. Признават, че им е липсвала и реклама на продукта.

"Причината е в поскъпването на суровините, цената на брашното и като цяло производствения процес", обяснява Стилян Касимов.

Хлебопроизводителите заминават за Лондон с надеждата, че там ще могат да развият бизнеса си по-успешно. Като за начало, обаче, започват работа в строителството, но и за миг не се отказват от идеята за зеленчуковия хляб. Презентират го в онлайн платформата  Кикстартър, която подпомага финансово бизнеса на хора с иновативно мислене. Надеждата им е, че до два месеца ще успеят да съберат 18 хиляди паунда от потребителите на платформата, които са харесали идеята за шарения  хляб.

"Нашият опит сочи, че хората са заинтересовани от този продукт, харесват го. Хлябът съдържа дехидратирани зеленчуци. Останалите съставки са на домашно изпечения български хляб. Смятам, че е подходящ за възрастни и деца. Не се използват никакви добавки и оцветители. Като продукт все още го няма на английския и който и да е пазар и сега точно му е времето", споделя Касимов.

Ако с помощта на интернет платформата тримата русенци успеят да съберат необходимите средства, те ще стартират първо като кетъринг компания, където ще се произвеждат уникални цветни сандвичи. Хората, които ги подкрепят могат да се сдобият с уникалната рецепта на цветния хляб, а някои от сандвичите могат да бъдат кръстени на тяхно име.

Оказва се, че цветният хляб не е единствената иновативна идея на тримата русенци. Те са автори и на рецепта за газирана ракия, като технологията може да се използва и за всякакъв друг алкохол.

Автор: Даниела Димитрова Оператор: Деян Маринов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад