Бъдете по-отговорни и толерантни на пътя!

Бъдете по-отговорни и толерантни на пътя!
Близо 7400 тежки пътнотранспортни произшествия с над 700 загинали са регистрирали от МВР през 2016-та година. Изключително голям е броят на констатираните нарушения, извършени от водачи, които са неправоспособни, макар че броят на тежките катастрофи причинени от тях, в сравнение тези, предизвикани от правоспособните водачи с валидни книжки, е по-малък. Ето защо, за да опазим живота на децата с кампанията на БНТ "Спри, детето запази!" отново ви призоваваме да бъдете по-отговорни и толерантни на пътя. 36 загинали деца за изминалата година. Такава е статистиката, която за пореден път ни кара да се замислим. Затова не бива да подценяваме нито една от ситуациите, в коята участваме на пътя.
Красимир Георгиев, Асоциация на автомобилистите в България: Дечицата и възрастните хора това са две групи, които не осъзнават своите действия и своето поведение на платното или на тротоара. Aз мога да дам така една препоръка на всички водачи. Kогато преминават покрай пешеходци, покрай дечица, покрай възрастни хора,да намалят скоростта, да повишат вниманието си и ако се наложи да имат готовност да спират.
По данни на Главна дирекция "Национална полиция" именно децата между 15 и 17-годишна възраст, които са загубили живота си в тежки пътнотранспортно произшествие, са се возили в автомобилите на свои приятели, голяма част от които неправоспособни, нови водачи със стаж между 1 месец и 3 години.
инсп. Мария Ботева, отдел "Пътна полиция", ГДНП: Шофьорите не бива да забравят, че децата не са възрастни. Това е нещото, което пречи много често на реакцията на водачите. Те очакват от децата на пътя, децата които виждат около себе си на пътя да реагират като възрастни. Това не може да се очаква. Първото, което трябва да направи всеки един от нас това е да е убеден в себе си, че е правоспособен водач за категорията на превозното средство, което решава да управлява.
За да се намалят инцидентите на пътя от Главна дирекция "Национална полиция" съветват водачите, които не са сигурни в своите умения, да се явят на допълнителни курсове при квалифицирани инструктори, за да бъдат по-уверени, когато седнат зад волана. Защото в голяма част от случаите адекватната реакция на шофьора може да спаси човешки живот.

Кампании Виж повече