БНТ с премиера на документалния филм „Майката на Апостола“

Ден преди премиерата, обществената телевизия пуска първото лайф стрийм студио във Фейсбук страницата си, посветено на рождението на Васил Левски – „В памет на Апостола“.


По повод 183 години от рождението на Васил Левски, обществената телевизия е подготвила два специални документални проекта, които ще излъчи на 17 юли и 18 юли.

На 17 юли - петък, от 17:00 ч. в официалната Фейсбук страница на БНТ ще се излъчи първото по рода си лайф стрийм студио – „В памет на Апостола“, посветено на 183 години от рождението на Васил Левски. Специалното предаване ще покаже документалния филм на Йордан Димитров „Завещаната свобода“, направен по новооткрити в Османския архив в Истанбул документи и снимка, с която Апостола е издирван от османските власти. Откритията променят значително някои исторически факти, познати до днес. Фактите разкриват детайли около масовите арести на комитетски дейци след обира на турската поща при Арабаконак.

В документите са изложени подробности, доказващи, че комитетските организации са значително по-мащабни от досегашната информация и очертават социалния облик на участниците в нея. Оказва се, че през цялото време турската полиция разполага с подробни сведения на различни нива, за това какво правят комитетските дейци, включително и Васил Левски. Документите разкриват, че последните две писма на Любен Каравелов са хванати от османските власти много преди те да стигнат до Апостола. Филмът е със специалното участие на Мариан Вълев – Куката и Валери Йорданов.

В студиото с водещ Надя Обретенова, зрителите ще могат да гледат документалния филм „Завещана свобода“, а след прожекцията ще продължи дискусия, в която ще се включат авторът на филма и журналистите Даниел Спасов и Милен Иванов – автори на филма „Песните на Левски“ и водещи на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“. В събеседването Йордан Димитров ще разкаже подробности около откриването на документите и начина, по който те променят историята, такава, каквато я познаваме днес. Зрителите на лайф стрийма могат да зададат своите въпроси към гостите в студиото и да споделят впечатленията си от филма в коментари под видеото.

Гледайте на живо Live Stream студиото „В памет на Апостола“ ТУК.
(https://www.facebook.com/events/2599359943610303/)

На 18 юли - събота, от 21:45 ч., по БНТ1 ще е премиерата на най-новия документален филм на Йордан Димитров – „Майката на Апостола“. Това е третият документален филм на журналиста на БНТ Йордан Димитров, посветен на Левски.

„За мен е важно да разказвам въздействащи истории, които, след като започнат да се редят финалните надписи, ни карат да потопим душите си в съзерцателно мълчание. В това мълчание откриваме ценностите си и добротата“, споделя авторът на документалната поредица.

Филмът е създаден 210 години след рождението на Гина Кунчева, майка на Апостола на българската свобода. Заедно с историка проф. Пламен Митев във филма са представени исторически факти и са възстановени думи на майката на Апостола. В ролята на Гина Кунчева е актрисата Меглена Kараламбова.

*******************************************************************************************

Повече информация за журналиста Йордан Димитров, БНТ

Йордан Димитров е автор и водещ на предаването „България от край до край“ по БНТ. В него журналистът пътува из България, откривайки лица и местности, свързани с българската история, традиция и култура. Йордан Димитров е автор на три документални филма за Васил Левски – „Седем педи над земята“ (2010 г.), „Завещана свобода“ (2020 г.) и „Майката на Левски“ (2020 г.). „Седем педи над земята“ е базиран на протоколите, в които са описани думите на Васил Левски пред турския съд преди да се издаде присъдата за обесването му.

Кампании Виж повече