Да посрещнем Великден с български яйца, козунаци и агнешко месо

19:51, 21.04.2016
Кампанията на новините на БНТ 2 „Купувам българско“ започва акция "Великден с български яйца, козунаци и агнешко месо". Инициативата има за цел да накара потребителите да предпочетат за Великден българските продукти. Днес на една маса седнаха представители на асоциациите на птицевъдите, хлебопроизводителите, земеделските производители, млекопреработвателите и министърът на земеделието, за да подкрепят великденската инициатива на БНТ2. Българските яйца, българското агнешко и българските козунаци са подложени на сериозен контрол, дори по-добър от този в другите европейски страни, и затова трябва да бъдем сигурни, че те са много по-качествени от това, което се внася на ниски цени. Това казаха днес производителите от тези сектори. И министър Танева потвърди това. Другата новина от днес е, че към кампанията на БНТ 2 "Купувам българско" се присъединяват и производителите на агнешко месо, както и всички членове на Асоциацията на земеделските производители. На въпроса ми как да разпознаем българското агнешко на пазара, председателят на Венцислав Върбанов от Асоциацията предупреди, че вече е внесено месо от Румъния. Очаква се да се появи и замразено агнешко месо от Нова Зеландия. Вкус и цена. Това са основните разлики между българското и вносното месо. Десет дни преди Великден килограм агнешко, произведено в България, струва между 12 и 15 лева. Подобно на миналата година, цената на килограм живо агне е два пъти по-евтино. "Румънското агнешко сигурно ще е с два до три лева по-евтино от българското и е с много по-различен вкус, защото породите животни в Румъния са различни от нашите. И се отглеждат по други технологии, дава се много концентриран фураж, което също променя вкусовите качества на месото", обясни Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители. И тази година земеделските производители очакват на пазара да се внесе старо замразено агнешко месо от Нова Зеландия. Цената му ще е между 5 и 6 лева за килограм. Не е ясно обаче на колко години е месото. От Асоциацията на земеделските производители призоваха Агенцията по безопасност на храните да следи етикетите на месото, което се предлага по магазините. От Асоциацията съветват и гражданите да търсят етикета за произход. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че в новия Закон за храните ще бъде регламентирано предлагането на месо в магазините. "След почти годишна работа, заедно с цялата хранителна индустрия и за месата ще бъдат разделени на такива, които са пресни и такива, които са манипулирани", подчерта тя. Към Великденската акция на БНТ 2 - да изберем за празниците продукти, произведени в България, се включи и Асоциацията на птицевъдите. На 200 000 кори с яйца ще бъде залепено логото на кампанията "Купувам българско". Птицевъдите казват, че българските яйца не са бели, с дебели кори са и не се чупят по време на боядисването. И въпреки че до пазара стигат на малко по-високи цени от вносните, са по-качествени. Три милиона ще са козунаците, които ще се разпространяват в търговската мрежа. Традиционният български козунак се прави от най-хубавата българска пшеница. "Козунак от типово, лимецово, многозърнесто и всякакъв тип тъмни брашна не може да стане. Козунакът изисква качествено пшенично брашно", категорична беше Мариана Кукушева от Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. До края на седмицата към кампанията ще се включат още 10 фирми, които произвеждат козунак. Най-старите членове на кампанията – Асоциацията на млекопроизводителите - единственото, което искаха да добавят, присъединявайки се към Великденската акция е, че независимо от проблемите, които има в сектора им, трябва да се знае, че качеството на българските млечни продукти е на много високо ниво. А проблемите са, за да се справят с тях. От започването на кампанията "Купувам българско" са отпечатани над 10 милиона стикера. "За Великден парите, които ще дадем за български яйца, козунаци и агнешко месо, ще останат в нашата страна, ще бъдат платени заплатите на служителите в тези предприятия и така стъпка по стъпка може би ще излезем от кризата, в която много производителите твърдят, че сме", коментира Екатерина Генова - Директор "БНТ Свят и региони". Инициативата на БНТ 2 "Великден с български яйца, козунаци и агнешко месо" получи подкрепата и на институциите. Да се купуват български продукти призова и земеделският министър: "Ние за миналата година отчитаме ръст за производството на всички храни, което е похвално. Това означава, че бизнесът вижда и перспектива в този вид производства." Министър Танева увери, че контролът на Агенцията по безопасност на храните в магазините е засилен. Какви яйца ще сложим на великденската трапеза зависи от нас, потребителите. Ако изберем знака „Купувам българско”, той гарантира покупка на пресни свежи яйца от клас „А” в определения срок на годност. В противен случай можем да попаднем на вносни яйца клас „Б”, които са годни за промишлена преработка, а не за директна консумация, предупреждават от Съюза на птицевъдите в България. Този звук, напомнящ мирното жужене на пчели в кошер, всъщност е песента на щастливите кокошки. Те се отглеждат като в многоетажен жилищен блок с климатици и канализация. А задачата им е само една – да снасят екологично чисти яйца. В птицефермата край Козлодуй с тази дейност са заети 200 хиляди кокошки, а всеки час тук се пакетират по 36 хиляди яйца. Но каква стока стига да потребителите? "Ние изнасяме пресни яйца за преработка, на ниска цена, естествено, а тези, които влизат в България, се преопаковат в български складове и тъй като са на ниска цена, категория Б, те свалят цените на пазара и се оказва, че населението в България яде яйца с отминал срок на годност", подчерта Олег Прокопиев, собственик на птицеферма. Той каза още, че сигнали за това са подавани многократно до Агенцията по безопасност на храните, както и предложения в проверките да участват представители на Съюза на птицевъдите: "Но те не могат или не желаят да извършват тези проверки, не разбирам причините. За миналата година казват, че са хванали само 100 яйца, при положение, че малко преди Великден, край Видин се обърна един ТИР със стари яйца и тогава се видя, че в България влизат много контрабандни яйца, стари, и с ТИР-ове." За качеството на яйцата птицефермата в Козлодуй гарантира с използването на фуражи собствено производство, но какво става с цените в магазина? "Себестойността на едно яйце е 11-12 ст. Но търговците слагат големи търговски надценки – от 100-120 процента, което е просто смешно – да се слага такава огромна надценка на бързоликвидни продукти", обясни Олег Прокопиев. Според производителите на яйца кампанията на БНТ2 „Купувам българско” е полезна да информира и ориентира потребителите към качествените родни продукти. Този знак гарантира, че на великденската трапеза яйцата ще са пресни. И накрая отново ви призоваваме да купувате български яйца, козунак и агнешко месо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад