Хранително-вкусовата индустрия е една от най-конкурентните в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева на конференция в Деня на хранително-вкусовата промишленост. На националната среща експерти от земеделското министерство, Агенцията по безопасност на храните и представители на браншовите организации обсъдиха кои са храните на 21 век.
В България се произвеждат едни от най-качествените храни в Европа и в света, категорични са експертите. Доверието на потребителите е повишило консумацията и тази година потреблението в страната е задоволена на 90% с български суровини. Най-висок процент на родно производство се наблюдава при хляба – над 97%. А най-нисък - на свинското месо. Най-търсен сред сладките изделия е черният шоколад.
„Някои милеят за старите традиционни храни и точно това е причината, поради която бяха направени много храни по стандарт, по БДС”, каза Светла Чамова - председател на Съюза на хранително-вкусовата промишленост.
„Особено голям е интересът към хляб по стандарт "България". В групата на хлябовете: бял, типов и добруджа предстои да бъде присъединен пълнозърнестият хляб“, каза Марияна Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Експертите от Агенцията по безопасност на храните призовават потребителите да сигнализират за некачествени продуктите на телефона на агенцията или на интернет сайта. А не в Комисията за защита на потребителите.
„Актовете за глоби горе долу са почти едни и същи, както предходната година. Това показва, че имаме ефективен контрол“, каза д-р Райна Иванова - експерт от Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.
Според Десислава Танева трябва да се работи повече върху презентацията на земеделските производители. А от Съюза на хранително-вкусовата промишленост отново призоваха да бъде намален данъкът добавена стойност върху храните.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News