Идва ли спешната помощ, ако асансьорът е с чип?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата за това колко бърза е Бързата помощ отново провокира дискусии и реакции на наши зрители. На страницата на "Денят започва" във Фейсбук те сигнализираха за асансьори с чипове, заради които екипите на спешна помощ не могат сами да стигнат до адреса.

Блок 62-ри в столичния квартал "Христо Смирненски" е поредният, станал част от "модата на чиповете", както казват семействата тук. За двете години, откакто са "в крак с времето", не са имали спешен случай. Притеснени са обаче, че ако им се наложи, екипът трудно би стигнал до тях.

Силвия Петрова: "Ако се наложи да се извика Спешна помощ и човек живее сам, той трябва да слиза до асансьора, до първия етаж, да взима екипа, да го качва, да бъде прегледан, след което да изпрати екипа... това е някакъв нон-сенс, който губи логиката на цялото поведение за оказване на такава помощ!"

Мъж: "Създават проблеми - абсолютно! Първо - за линейки, защото могат да дойдат и да си заминат, второ, когато трябва да посрещнеш някой - може пак да е лекар, трябва да слезеш и да го вземеш или другия вариант - може да го извикаш от етажа, но разхождаш - както са 2 асансьора - и двата... загуба на ток!"

Други пък намират решение на проблема. Казват, че чиповете не ги притесняват. Напротив. Чувстват се дори по-сигурни.

Жена: "Лично мен ме облекчават, защото няма достъп много до апартаментите от чужди хора!"

Жена: "Ако се наложи линейка обаче, ще си променя мнението - дано не се наложи!"

Жена: "И с линейката се решава проблемът, не е фатално да се слезе до долу и да се качи линейката, а това, че не се качват крадци, е много по-голям плюс."

Жена: "Има съседи - звъниш, даваш им чипа, слизат, докарват линейката и така нататък. Има решение на всичко. Лично аз съм за чиповете... мъжът ми е на другото мнение - това е положението!"

От Центъра за Спешна помощ увериха, че никога не си тръгват от адреса, дори и да са попаднали на асаньор с чип. Обясниха, че в такава ситуация действат по няколко начина. Единият - сигнализират на централата, че нямат достъп до пациента. Така диспечерите се заемат със задачата да направят връзка с човека, подал сигнала. Другият вариант е лекарите да звънят на съседи, докато някой не им отвори и не ги пуснат вътре.

Цялото предаване можете да видите ТУК.