Майката на момиче, загинало при пожара във влака София-Кардам, направи дарение на учебни заведения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В  "Денят започва" : Родителите на загиналата по време на пожара във влака София - Кардам Валерия Желева дариха средствата от полученото държавно обезщетение за злополуката на учебните заведения, в които младото момиче е учило. Припомняме, че в нощта на 28 срещу 29 февруари 2008 година в нощният влак избухна пожара, при който загинаха 9 души, като петима от тях - от Добричко.

След близо пет години и половина съдебна сага обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка в СУ Валерия Желева казват, че справедливост не са получили, а виновните са останали ненаказани.

Софка Дойнова - майка на загиналата Валерия Желева: „Нищо от случващото се в съдебната зала не предвещаваше този край. Определено смятам, че първоинстанционният съд в Плевен беше най-обективен, най-добре в детайли запознат с делото. Едно е да чуваш свидетелски показания лично, друго е да ги четеш от дебелите папки. Безкрайно съм разочаравана от присъдата, меко казано възмутени сме и двамата с бащата на Валерия."

След приключване на съдебното дело обвинените солидарно с БДЖ бяха осъдени да платят обезщетение на 19-те близки на жертвите.

Софка Дойнова: „От това дело ние получихме парично обзщетение, което оцени дъщеря ни на 200 000 лева. Ни най-малко това е сумата, ни най-малко някой може да ми каже колко струва животът на дъщеря ми. В знак на протест срещу съдебната ни система и срещу бездушието на съдебните състави решихме да дарим цялата сума на местата в Добрич, където дъщеря ни е учила."

Сумата е поделена между детската ясла, забавачката, училище „Климент Охридски" и Хаманитарната гимназия в Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Волята на родителите е със средствата да бъдат закупени пособия, които да осигурят модерен образователен процес.

Жельо Желев - баща на загиналата Валерия: „Колебание сме нямали, само имах колебание да не стане така, че средствата, които даряваме, да отиват там, където не трябва, да не са усвоени както трябва, обаче досега работите вървят както ние искаме. И дано така да бъде."

Софка Дойнова: „Другата цел на моето дарение е да запази паметта на дъщеря ми. По този начин аз смятам, че правя нещо за нея. Всеки родител прави най-доброто за детето си. На мен се падна незавидната участ да го направя по този начин."

Цялото предаване можете да видите ТУК.