Защо едно момче спря лечението си?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Христо Гешов от политическото риалити на БНТ "Големият избор" разказа в ефира на БНТ за болестта, с която се бори. Той има Хепатит В с цироза на черния дроб, но от няколко дни спря лечението си в знак на протест срещу министерството на здравеопазването. Твърди, че има проблеми, които остават нерешени, а болните от Хепатит продължават да се увеличават.

В "Денят започва" Христо и д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация коментираха тези проблеми с надеждата да бъдат чути.

"За съжаление в България, за да бъде чут някой, за да бъде решен даден проблем, трябва да се случи нещо", обясни отказът си от лечение Христо. "Обяснено ми беше, че аз ако нямам пари, нямам право да се лекувам и държавата не я интересува, нито пък докторите. Тогава се разгневих, защото си спомних за Хипократовата клетва, спомних си, че много лекари и държавници излизат и казват "ние сме хуманни", призовават ни да помагаме, но в момент, в който аз не мога да работя или не мога да си намеря работа, изведнъж забравяме за хуманността", добави Христо. По думите му, причината да не може да си намери работа - той и много други с неговото заболяване, е страхът на хората да не се заразят.

 "Спирането на терапията не е безобидно. Хепатитът е заболяване, което има нужда от многогодишно, дългогодишно лечение. Спирането на терапията крие риск за състоянието на човека, тъй като вирусът може да се реактивира и е възможно да се стигне до тежки усложнения, включително и чернодробна недостатъчност. Така че аз се надявам Христо да не предприеме подобни стъпки, защото в крайна сметка неговото здраве е най-важно", обясни д-р Хасърджиев.

Д-р Станимир Хасърджиев обясни, че за съжаление никой не знае колко точно са болните от Хепатит В и С, но се предполага, че са между 350 - 400 хиляди, а може би и повече. Основният проблем според него е, че голяма част от тези хора не знаят за това тяхно заболяване и тук трябва да са насочени усилията на държавата, на медиите и обществото - за това хората да мислят за това заболяване, да се изследват навреме и да не се стига до ситуациите на Христо.

Цялото предаване можете да видите ТУК.