Ще поскъпне ли билетът за градския транспорт в София?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Столичната община разглежда варианти за промени в тарифната политика на градския транспорт, сред които е и покачването на цената на билета за еднократно пътуване. Окончателното предложение ще е готово най-рано в края на януари или в началото на февруари.

Предишното покачване на цената на билета бе през 2008 г., когато от 70 стотинки стана левче. Засега се предвижда увеличението да е с 10 стотинки.

 Себестойността на билетчето е изключително важна. Към настоящия момент обаче себестойността му се пресмята по една изключително остаряла методология, която може би не дава съвсем точна и ясна представа каква е себестойността на билета, обясни в "Денят започва" общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Очакваме съвсем скоро, до седмици, Центърът за градска мобилност да ни предложи нова методология, която ще може да отчете много други фактори, които се случват покрай превозния документ за еднократно пътуване, допълни той.

Аз не смятам, че ако вдигнем цената на 1,10 лв., това автоматично ще оправи системата, заяви Иван Таков, общински съветник от БСП.

Цената на билета е един компонент от тарифната политика. За хората не е важно цената на билета, за хората е важно цената на пътуването им, каза Зарков.

Той обясни, че в следващите 10-12 месеца се очакват над 200 нови превозни средства.

 Има един много сериозен проблем в транспорта - в момента дефицитът е над 115 млн. при 97 млн. в края на 2012 година, поясни Иван Таков. Той заяви, че няма анализ до какво ще доведе поскъпването на цената на билета и дали това не е краткосрочна мярка за изчистване на временни проблеми.

 

 

 

Цялото предаване можете да видите ТУК.