Мария Чернева и филмът "Ловци на тъмна материя"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тези луди учени възнамеряват да произвеждат тъмна материя, за да могат да я изучат. Това каза в студиото на "Денят започва" авторът на филма "Ловци на тъмна материя" Мария Чернева. Довечера в рубриката "В Кадър" репортерът на БНТ ще ни запознае с най-грандиозния научен експеримент - колайдера в ЦЕРН. Тя обеща пътешествие в неизвестното, отвъд въображението. А технологиите, с които учените ще надничат в други измерения, ще променят чувствително и борбата срещу рака. "Искам първо да разбия няколко клишета. Първото е, че тъмната материя е само в космоса - не, не е само в космоса, тя е навсякъде. Тя не е тъмна, тя е невидима, прозрачна по-скоро, но пък може да се измери много точно, защото така, както е чашата с вода, пречупва по друг начин светлината. Има я със сигурност. Тя е 20% от Вселената и е нещо различно от тъмната енергия, която е 75% от Вселената. Ние сме едва 5% и с откриването на хиггс бозона вече няма тайни за нашата материя. Остава да се впуснем в изучаването на тъмната материя, което правят учените от ЦЕРН", обясни Чернева.Авторът на научнопопулярният филм твърди, че по-ценни са интервютата с големите мозъци в науката и в ЦЕРН.

"По-странно е, че от тяхната уста се чуват думички като отвъд въображението, мистерии и изрази, които са от научната фантастика", добави Мария Чернева.

Тя обясни и затишието откъм новини от ЦЕРН с разглобяването на колайдера. Причината е, че той е разглобен, за да бъде надграден и да му бъде усилена мощността. А целта е:

 "Тези луди учени възнамеряват да произвеждат тъмна материя, за да могат да я изучат. Защо им е да търсят тъмната материя? Защото ако човечеството има бъдеще, то най-вероятно ще се наложи да напуснем тази земя и за да можем да населим космоса, първо трябва да го изучим. Но пък преките ползи са в технологиите", добави Чернева. Примерът за пряка полза, който идва от създаването на адронният колайдер, е адронната терапия, при която протони въздействат и атакуват туморни образования.

Тя представи и екипа: оператор - Анна Андреева, монтаж - Андриана Андреева, и режисьор - Мария Христова.

"Силно женски състав, на който много може да се вярва, особено когато става дума за тъмната материя", шеговито добави Мария Чернева.

Цялото предаване можете да видите ТУК.