Коледно настроение във Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Деня започва" вижте истинското коледно настроение, което цари в старата столица Велико Търново. Целият град е пищно украсен с хиляди цветни лампички. Пред сградата на общината се издига 8-метрова елха, а коледният календар до нея отброява оставащите дни до светлите празници. Всяка година общината инвестира и добавя нови километри гирлянди и десетки украсени дръвчета.

Невероятна светеща фeерия озарява всяка вечер центъра на старата столица. Заради красивата украса коледното настроение се усеща навсякъде, дори и в крайните квартали.

Уникален коледен базар, направен по австрийски модел, привлича жители и гости на града. Тук може да намерите вкусни австрийски наденички, домашни сладки и червено вино.

В коледния базар се включиха и много благотворителни организации. Възрастните хора от старческия дом продават ръчно изработени коледни подаръци, а със спечелените пари ще си купят нови материали, с които ще творят.

"Направили сме панерчета, бижутерни кутии, изработили сме коледни камбанки и коледни чорапчета. Казват, че нашият щанд е уникален, чче това не са просто сувенири, това е изкуство", обяснява Кина Ганцарова - терапевт в Дома за стари хора - В. Търново.

Магазините по главните улица на града са отрупани с коледна украса. Търговците обаче казват, че кризата все повече се отразява на коледната атмосфера.

"По-слабичко е, на фона на предни години е по-слабичко. Няма го така особеното настроение, все още не дошло. Поне търговците се опитват да създадат настроение. То че без подарък няма как да стане, няма как да стане. Още е малко рано, обикновено в последния момент се сещат", коментира продавачка.

Всеки ден до Коледа жителите и гостите на града могат да се повозят в коледния автобус. Шофьор е Дядо Коледа, а първата обиколка на града направиха децата от детските градини.

Всяка вечер в центъра на града има празнични концерти и шоу програми, за да се радват хората на коледното настроение.

Цялото предаване можете да видите ТУК.