Социална или кризисна ще е 2014-та?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От КРИБ очакват сравнително тежка 2014 година. Според изпълнителния директор на работодателската организация Евгений Иванов притеснението идва повече от политическата ситуация, отколкото от бизнес средата.

 В "Денят започва"  той цитира изследване на фондация "Конрад Аденауер" по поръчка на КРИБ, според което над 40 % от участвалите в допитването заявяват, че или са били обект на политически и административен рекет, или знаят, че техни колеги са били обекти на такъв рекет.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков подчерта, че в резултат на протеста, организиран от синдикатите преди седмици, някои неща се постигнаха, други се задвижиха.

Според Иванов рекетът може да бъде преборен с избори, колкото се може по-бързо. На въпрос смяната на властта ще промени ли ситуацията, той отговори: „Никога няма да се получи сегашната картина. Всичко ще бъде по-различно от сега.

 "Нямаме очаквания в бюджетния сектор да се повишават доходи. Единственият начин да се повишат заплатите на работещите в бюджетния сектор е да има съкращения, а това на никой не е приятно. И трябва много внимателно да се обмислят такива намерения - да не се пипат звена, които наистина вършат работа за сметка на оставане на една чиста бюрокрация и администрация", заяви Ненков.

От чисто синдикална гледна точка в сектора „Енергетика" има много сериозни проблеми, обясни той.

Цялото предаване можете да видите ТУК.