Провален ли е националният рамков договор?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българският лекарски съюз ще поиска оставката на Надзорния съвет на Здравната каса заради безотговорно поведение. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" експертът Димитър Петров. От началото на годината заседанията на съвета се провеждат без кворум и така не могат да се вземат легитимни решения.От съюза подозират, че целта е да се провалят преговорите за новия рамков договор, а здравните услуги да останат с параметрите от тази година. Лекарите настояват около 1% от бюджета на Здравната ката да се задели за повишаване цените на най-недооценените клинични пътеки.

"Надзора отказа, с мотиви, че щели да дават парите там, където се появявала нужда. Парите от резерва на Касата обикновено отиват за две неща - за лекарства и за болнична помощ. Проблемът, обаче е, че в проектобюджета лекарствата са общо взето подсигурени на нивото от миналата година. Средствата за болнична помощ, обаче, които са заложени за клинични пътеки са 842 млн. лв. при очаквано изпълнение 1 240 млн. тази година. Т.е. те са с 400 милиона по-малко в бюджета на касата", коментира Димитър Петров - експерт в Български лекарски съюз.

 "Обемът е толкова намален в клиничните пътеки, това означава, че българите трябва да оздравяваме всеки Божи ден, защото този резерв ще се изхарчи един път за доплащане на 20-те процента, които сега липсват, ще се доплатят за същите неща, за които аз лично не смятам, че са маловажни, за мен наистина трябва да се увеличат", заяви председателят на Български пациентски форум и член на надзорния съвет на Здравната каса Иван Димитров.

Двамата коментираха и проблемът на Христо Гешов, който в знак на протест отказва да лекува своя хепатит В.

"Проблемът е, че Христо не е единственият. Проблемът ескалира доста сериозно, една много голяма част от пациентите с различни видове Хепатити са даже от диализните отделения. Там също не се правят нужните изследвания, а там процентът да се заразят е много по-голям и те по същия начин като Христо научават доста късно, даже за съжаление част от тях научават, когато ги извикат да бъдат реципиенти на транспланти, което е още по лошо, защото отиваш с една надежда и умираш там, просто умираш духом. А това ще продължава да се получава, защото така или иначе всичко това, което говориме, наистина абдикацията на държавата е тотална", обясни Димитров.

"Аз не виждам той да се е оплакал от лекарите. В Хипократовата клетва пише, че пациентите трябва да се лекуват. Ако те няма с какво да се лекуват, т.е. няма финансиране, това не е проблем на лекарите. Не е проблем на лекарите, а на обществото за това, че не може да си намери работа", категоричен бе д-р Петров.

Цялото предаване можете да видите ТУК.