Изложба "Хората и техниката в телевизията" в Русе, посветена на 60 години БНТ

На 16 октомври, сряда, от 13.00 ч. в зала "Батенберг" на Историческия музей в Русе ще бъде открита изложбата "Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет". Тя е съвместна инициатива на Регионалния телевизионен център в Русе и Историческия музей и е по повод на 60- годишнината на Българската национална телевизия.

Изложба Хората и техниката в телевизията в Русе, посветена на 60 години БНТ

Експозицията проследява развитието на техническите средства за създаването на телевизионна продукция от началото на излъчването на сигнал през 1972 година в Русе, преминава през различните етапи на усъвършенстване на телевизионните камери и звукозаписни устройства, подвижните и репортажните телевизионни станции, показва пултовете за излъчване на готовата продукция и представя съвременните носители на образи и картини.

В изложбата са включени уникални експонати от зараждането на телевизионното излъчване в Русе, сред които студийни камери "Бош" и "Томсън", магнетофон и тонколона "Награ", звукова маса "Тесла", видеомикшери и конвертор PAL Secam. В средата на 20 век - по политически причини - в Източна Европа е внедрена френската система за цветна телевизия SECAM. Тъй като за нея почти не се произвеждала студийна апаратура, дълго време видеосигналите в регионалните телевизионни центрове са били по системата PAL и са се преобразували в SECAM, преди да влязат в предавателя.

Изложбата "Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще остане отворена до края на декември.

Кампании Виж повече