Какви са политическите сметки след евроизборите - коментар на политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оставката на Цветанов беше очаквана. Имаше ясни заявки от премиера Борисов, че след изборите предстои преструктуриране в партията, каза Стойчо Стойчев. След вота, на който политическите партии успяха да премерят твърдите си ядра, следват времена за равносметка и преструктуриране преди местните избори. Ясно беше, че след апартаментгейт и след имиджовата криза, която ГЕРБ трябваше да овладява в дните преди изборите, ще трябва да се предприемат някакви конкретни действия и те не закъсняха, коментира Стойчев, като допълни, че сега е благотворно време, защото от август месец нататък партиите ще трябва да се готвят и за активна кампания през есента.

Страхил Делийски се съгласи, че оставката на Цветанов не може да се смята за изненада. Цветан Цветанов свърши своята работа за тези избори и беше съвсем очаквано да напусне партията официално. За какво е знак тази оставка тепърва предстои да видим, както и как ще върви т.нар. преструктуриране вътре в ГЕРБ, посочи Делийски. "ГЕРБ сякаш електорално на тези избори се свиха до едно ядро, свързано с определен тип лоялности към партията-държава. Цветанов беше един от гарантите на тези лоялности. Интересно е дали излизането на Цветанов от ГЕРБ означава преосмисляне на този тип лоялности към партията-държава или ще се търси негов заместник, който да възпроизведе тези лоялности, коментира той.

По отношение на оставката на Корнелия Нинова, Страхил Делийски подчерта, че с нея в БСП нищо не се променя. "Все повече се възпроизвеждат ключови конфликти в БСП - и личностни, и ценностни. Аз мога да предположа, че процесите, които се заложиха с оставката на Нинова, по този начин формулирана, а не по друг - ще доведат до все по-големи конфликти в БСП и то не само на равнище на високите органи, но и по места, и то точно в навечерието на местните избори, когато структурите трябва да са единни и трябва да излъчват кандидати за местна власт". Делийски прогнозира, че БСП ще се яви в изключително тежко състояние на тези местни избори.

Вижте целия разговор във видеото.