Румъния в очакване на папа Франциск

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седмици, дори месеци на очакване. Ремонти - по-големи и по-малки в църкви и около тях. Всичко трябва да е готово за следващите три дни, когато Румъния ще бъде в центъра на световното внимание заради главата на Римокатолическата църква. Преди пристигането си по традиция папата отправи от Ватикана обръщение към румънския народ.

Идвам сред вас, за да вървим заедно. Да вървим заедно, като се учим да пазим корените и семейството, като се грижим за бъдещето на децата и брата, който е до нас, като преминем отвъд страховете и подозренията, като премахваме бариерите, които ни отделят от другите“.

Папа Франциск идва в Букурещ, три седмици след като посети България и Северна Македония. Мотото на визитата е "Да вървим заедно!", тя е част от апостолическите пътувания, посветени на мисията му да търси диалог с различни религии и с православните християни. В Румъния католиците са под 5% от населението, доминиращо православно. След пристигането си, ще бъде приет от президента Краус Йоханис и премиера Виорика Дънчила. След това папа Франциск ще се срещне с румънския партриарх Даниел в Патриаршеския дворец, а по - късно - и със Синод на Румънската православна църква. Следва молитва в новата православна църква и литургия в католическата катедрала „Свети Йосиф“.

В събота папа Франциск ще пътува и извън Букурещ, ще посети Яш, богородичното светилище Шумулео-Чук. Ще има срещи с младежи и семейства. В Блаж, където ще бъде в неделя, в парка на Свободата, папа Франциск ще отслужи божествена литургия за беатификацията на седемте гръко-католически епископи мъченици, убити по врема на комунистическия режим. Там Светият отец ще се срещне с представители на ромската общност. Ще произнесе общо девет слова.

Папа Франциск идва в Румъния 20 години след Йоан Павел Втори, който при посещението си нарече страната "градина на Божията майка".