Отпуснати са средства за ремонт на пътя до Хераклея Синтика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хераклея Синтика е най-добре запазеният античен град у нас. Само за няколко години се превърна в един от най-значимите археологически обекти, посещаван от хиляди туристи не само от България, но и от чужбина.

Сотир Иванов, директор на музея в Петрич: Хераклея Синтика израсна от нищото. Това, което днес наблюдаваме като основен обект беше бунище за земеделска продукция през 2007 година, когато започнахме археологическите проучвания. Имахме късмет, там излезе централната градска част – форумът или агората на Хераклея Синтика, която е съществувала от средата на 5. век преди Христа до може би средата на 6. век след Христа.

Над 200 туристи всеки ден посещават древния град Хераклея Синтика като през последните години се увеличава и броят на чуждестранните посетители от Германия, Англия и други европейски държави.

Сотир Иванов, директор на музея в Петрич: За сравнение ще Ви кажа, че ако през 2007 година ние нямахме нито един турист в момента през 2018 година отчетохме 60 хил. туристи. Построяването на асфалтов път и добра инфраструктура може да повиши посещаемостта с поне 40 пъти.

Сега, за да стигнат до Хераклея Синтика, туристите имат два варианта – могат да изберат тесния асфалтов път, който минава близо до храма на баба Ванга и да продължат към разкопките или да минат по черния път през село Рупите, който предстои да бъде ремонтиран.

Минка Салагьорова, зам-кмет на община Петрич: Самият участък, той е с дължина 2,4 км и неговото начало е от самия античен град Хераклея Синтика, където са разкопките и съответно стига до връзката с общинския път, който е за село Рупите. От там е много пряка връзката с републиканския път, може би около 500 м е дължината.
Таня: Ще бъде много хубаво, да се ремонтира – идеално. Заслужава това нещо да има хубав път. Не сме идвали от ученици, преди много години, от 30 години не сме идвали насам. Много съм доволна, много ми хареса, заредена съм с положителна енергия.

Венцислав: Още повече туристи ще идват насам, ще стане по-известно, супер ще стане.

Община Петрич има готов проект за ремонт на пътя. Предстои обществена поръчка и избор на фирма-изпълнител. Общината ще инвестира и собствени средства за благоустрояване на пътя от минералните извори в местността Рупите до античния град.