Мариана Кукушева: Цената на хляба в България трудно може да се манипулира

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очаква се през 2019 г. освен цената на житото, да се повишат и производствените разходи. Въвеждането на тол таксите също ще се отрази върху разходите на хлебопроизводителите, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи, открои тя.

Промяната на цената за всеки производител зависи от неговата икономическа издръжливост, неговите резерви и възможността за промяна на договорите, посочи Мариана Кукушева и допълни, че рискът е при големите производители на хляб.

По думите на председателя на браншовия съюз, трябва да се въведе диференцирана ДДС ставка на хляба, тъй като производителите в България преработват и използват изцяло българска суровина.

Цената на хляба в България трудно може да се манипулира. Страната ни е голям износител и присъства на големия европейски пазар, коментира тя.

Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции, категорична беше Кукушева.

В България са регистрирани 680 фирми като хлебопроизводители, но на практика са два пъти повече, подчерта тя. Върху нерегистрираните не се упражнява нужният контрол от БАБХ. Подобни производители изпълняват и обществени поръчки за доставки на закуски на училища, например, каза в заключение тя.

Вижте целия разговор във видеото.