Проект за спортен часовник

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Любомира Стамболийска е 11. клас и учи в паралелка със специалност „Икономика и мениджмънт” в благоевградската Професионална гимназия по икономика. Голямата й страст е плуването и от 12 години е активен спортист.

Мислейки за това как може да подобри резултатите си й хрумва идеята за създаване на спортен часовник. Освен че измерва няколко показатели, чрез часовника плувците могат да избегнат нежеланите контузии по време на тренировка. На пазара в момента се предлага подобна технология, но Любомира я е подобрила.

Любомира Стамболийска: Има подобен продукт, който мери 2 от показателите на моя часовник, но иновацията при мен е, че вкарвам разположение на тялото във водата и ефективност от едно загребване, каква сила прилагам във водата, за да вървим напред. А пък другите показатели, които ги има в повечето часовници, са изминатото разстояние и пулсът.

Часовникът от всеки ли ще може да се използва?
Да, може да се използва от всеки плувец, независимо той дали е на професионално или на любителско ниво. Но ако и други спортове имат нужда да измерват такива показатели, ще може да бъде използван и от тях.

Даниела Карабельова – учител: Идеята е много креативна. Намира реални решения в различни трудности при спортистите, така че да успее да се реализира по някакъв начин, да си намери спонсор, за да може да стане реалност.

Спортният часовник все още е на етап идея. За да се стигне до реализацията му ще са необходими средства, които Любомира се надява, че ще бъдат осигурени от спонсори.

Момичето ще представи проекта си пред обществеността и ще разчита, че ще има хора с възможности, които ще го харесат, ще оценят ползите от него и ще инвестират в изработването му. След година Любомира завършва средното си образование и планира да отиде да учи в Германия, където ще продължи да се занимава с плуване.

Любомира Стамболийска: Към момента предполагам, че там ще имам по-голямо развитие и там се прави повече за самия спорт като цяло. Дай Боже да се върна в България и да приложа наученото на практика.

На 1 юни Любомира ще участва в национално състезание в столицата. Там тя ще се срещне с успели предприемачи, от които ще може да получи полезни съвети и да им представи проекта си.