Нова система за информиране за качеството на въздуха в реално време

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На въпрос дали след промените в ГЕРБ ще има промяна в управляващата коалиция, Димов отговори: „Не, не мисля, че има такава предпоставка. Това е вътрешнопартийно развитие. Мисля, че след резултатите, в които ГЕРБ убедително победи и ВМРО се представи изключително добре, не мисля, че ще има проблем".

Новата система за информиране за качеството на въздуха в реално време е пореден елемент от надграждане, който започнахме 2017 г., каза министърът. Той посочи, че през миналата година са направили онлайн връзка в реално време на данните, които се получават от мониторинговата система в страната с Европейската агенция по околна среда.

С новата система сме се опитали да видим визуализацията и стойностите, които са и в Европейската агенция по околна среда, за да има съпоставимост в петте нива на замърсяване.

По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна Оряховица, Видин са градовете с най-мръсен въздух в България, каза още екоминистърът. Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на ЕС за мръсен въздух, напомни Димов. Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух.