Купувам българско: Млечни продукти от редки породи животни
Продължаваме с новини от кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“, която е в подкрепа на родните производители. Семейство от карловското село Васил Левски от години произвежда мляко и сирене от редките породи каракачанска овца и биволи "Българска мурра". Семейната ферма вече е отворена за демонстрации и дегустации. Какви са вкусовите качества на млечните продукти и с какви трудностите се сблъскват производителите – вижте в репортажа на Александра Зонкова и Константин Димитров.
Семейство Кулови са потомствени фермери. Те са с каракачански произход и имат традиции в отглеждането на овце. В момента във фермата им работят общо 7 човека, които гледат повече от 300 овце. Синът им Яни помни как още от дете се е грижил за животните. Каракачанските овце са по-дребна порода от останалите, дават по-малко мляко, което обаче за сметка на това е много по-маслено.
Яни Кулов: "Много по-хубаво е млякото и много по-маслено."
От няколко години семейство Кулови отглеждат и биволи от породата Българска мурра.
Биволите тук са кръстоска между българска и индийска порода и млякото им е много по-маслено – над 6 %. Семейство Кулови предлагат продукцията си на фермерските пазари в София и Пловдив. Клиентите предпочитат да платят малко повече, но да получат качествен продукт с традиционния български вкус на домашно приготвено сирене и мляко.
Никола Кулов: "По-скъпи са, защото в тях има само мляко, без никакви други хранителни добавки, сухи млека."
И двете породи животни, които семейството отглежда, са редки за страната. В момента в България има около 9000 каракачански овце и около 5000 биволи от породата Българска мурра. С отглеждането на редки породи семейство Кулови спомага за опазване на биологичното разнооблазие у нас.
Васил Николов, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството: "Не трябва да се гледа на опазването на генетичните ресурси само като на опазване на редките породи и видове, трябва да се гледа като запазване на бита."
От месец март семейство Кулови са регистрирани от Министерството на земеделието и храните за директни продажби. Те доставят до купувачите продукцията си със специална мобилна хладилна витрина. Основните пречки, пред които се изправят производителите във фермата в село Васил Левски, са предимно административни.
Никола Кулов: "Сложно е, всяка година са различни документи. Все пак ние сме фермери, а не едва ли не счетоводители."
В демонстрационния център на семейството в село Васил Левски всеки може да види как се прави традиционно сирене и да се наслади на неповторимия му вкус.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News