Куртовският розов домат и месото от източнобалканска свиня влизат в магазинната мрежа
Месо от източнобалканска свиня и характерния за Куртово Конаре розов домат ще се предлагат в голяма търговска верига. От бранша очакват това да увеличи производството на уникалните български храни и да стимулира роднмите фермери. Откога продуктите ще се предлагат в магазинната мрежа, ще научим сега от Паулина Найденова.
Суровото месо от източнобалканска свиня от няколко дни се предлага в търговската верига в София и Пловдив. А розовият домат от Куртово Конаре ще започне да се продава през пролетта.
Производителите и на двата продукта обаче са малко. Въпреки че розовият домат се отглежда в домовете на всеки жител на селото в Южна България, регистрираните големи производители са едва седем. Потърсихме отговор на въпроса - ще могат ли фермерите да издържат на споразумението с веригата и постоянно да предлагат продуктите в магазините. Вижте!
Преди две години розовият домат от Куртово Конаре влиза в електронния каталог за уникални храни от цял свят. В брошурата вече са над 1000 продукта, от които само четири са български. Вместо да се увеличи производството на куртовския домат, то намалява.
Емилия Шушерова - производител от Куртово Конаре: "От едно цвете може да се отгледа от 1 до 4 домата. За разлика от другите продуктивни видове. Което отказа много от земеделските прозиводители да спрат да отглеждат този уникален сорт. "
Тази година 60% от продукцията е била унищожена заради бързо разпространяващия се молец, познат като "тута абсолюта". Производителите са притеснени и че на пазара има имитиращи продукти, затова обсъждат със земеделското министерство по-строги мерки за контрол.
Емилия Шушерова - производител от Куртово Конаре: "Този друг наподобяващ сорт е по-лъскав. Докато този си е малко по-грапав, може да е с по-крива форма. - Имат ли производителите капацитета да удовлетворяват продажби в големи търговски вериги? - На този етап все още нямаме необходимия капацитет.В последно време има интерес и аз се надявам това да повлияе благоприятно на производителите и да ги накара да продължат да отглеждат този изчезващ продукт."
Да стане част от списъка с уникални храни се бори и месото от Източнобалканска свиня. Характерно за животното е, че се отглежда на открито и пасе свободно в горските масиви на Източния Балкан вече повече от 2500 години.
Радостина Донева - председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканска свиня: "От над 50 хиляди живи животни в средата на 70-те години. 2016-та година в страната има малко над 3500 чистопородни свине."
От фирмата, която вече предлага рядко срещаното месо на щандовете са категорични, че фермерите могат да задоволят пазара.
Емил Каравасилев - представител на търговска верига: "Ние очакваме, че всеки един от нашите магазини ще работи с около 10 - 20 локални производителя. Което означава, че те ще трябва да могат да отговорят на нашите очаквания за качество, за стандарти и естествено и за количеството, което се нуждаем."
Производителите на розови домати и месо от източнобалканска свиня се надяват и продуктите да бъдат включени в европейската схема за качество на селскостопански продукти. Така те ще могат да се продават и рекламират и в чужбина.
Момчил Неков - организация на кампанията "Да защитим българския вкус": "2016 година 10 млн. евро са отделени специално за такива продукти, за да се промотират в рамките на ЕС и извън него. Този пакет през 2017 г. ще бъде 133 млн. евро."
Очаква се до 2020 година помощта от Европа да достигне 200 милиона евро.
Освен да се съхранят вече изчезващи продукти, кампанията "Да защитим българския вкус", която е подкрепена от МЗХ има за цел и да помогне да се наемат повече хора, които да работят в стопанствата.
Ние в кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ също призоваме да посрещнем празниците с български продукти.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News