Легендарната Йорданка Благоева гост в "Извън играта"

Тази седмица водещата Люба Пашова ще посрещне специален гост в „Извън играта“ – Йорданка Благоева, която утре (19 януари) отбелязва 70-годишнина. Броени дни след своя юбилей първата българска световна рекордьорка на висок скок ще разкаже своята...

16:21, 18.01.2017
Легендарната Йорданка Благоева гост в Извън играта

Тази седмица водещата Люба Пашова ще посрещне специален гост в „Извън играта“ – Йорданка Благоева, която утре (19 януари) отбелязва 70-годишнина.

Броени дни след своя юбилей първата българска световна рекордьорка на висок скок ще разкаже своята история в спорта и в живота. Предаването ще припомни легендарните успехи на Йорданка Благоева и любопитни факти, останали скрити за публиката в залите.

Какво е да затвориш врата на „храма на спорта“ след себе си, но той винаги да остане твоя религия – зрителите ще научат в събота (21 януари) от 22:15 часа по БНТ HD.

Малко известно е, че всъщност Йорданка Благоева по традиция е трябвало да се казва Иванка, защото баба ѝ и дядо ѝ са носили това име. Ражда се с името си на 19 януари, когато по стар стил честваме Йордановден. От малко село в област Монтана, лекоатлетката стига до 5 световни рекорда и два медала - Мюнхен '72 (сребърен) и Монреал '76 (бронзов) - от 4 олимпиади, но въпреки зашеметяващите успехи и кариера никога не забравя корените си – и до днес тя редовно посещава родното с. Горно Церовене.

Йорданка-БлагоеваГодината 1972 остава паметна в историята на българската атлетика по много причини. На Олимпиадата в Мюнхен се случват едни от най-скандалните моменти в историята на спорта дотогава, които по-късно водят до смяна на правилата в дисциплината. Същевременно Йорданка Благоева прави сериозна заявка за съревнование с най-добрите в скока на височина. Случайно или не, падналата летва на 17-тата секунда носи второ място и сребърния медал на българската лекоатлетка. Само 20 дни по-късно в Загреб, Йорданка Благоева поставя нов световен рекорд, който е и първи в българската атлетика. Тя прескача летвата на 194 см. и получава признание в цял свят.

И в любовта успехът за Йорданка Благоева идва от втория път. Днес тя живее щастливо със втория си съпруг близо до язовир Искър. Радва се на петима внуци, най-малкото от които се роди в началото на тази година. По нейните стъпки в спорта е тръгнал внукът ѝ Борис, който може би един ден ще попълни семейната колекция от олимпийски медали със злато.

В навечерието на личния си празник Йорданка Благоева получи поредното отличие – Златния знак от Пресклуб „България“ за изключителен принос към българския спорт. Освен безспорните си заслуги в леката атлетика, тя проправи път на спортната аеробика у нас, която ръководи успешно 26 години.

Гледайте предаването „Извън играта“

в събота (21 януари) от 22,15 часа по БНТ HD!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад