Пътуващо лятно кино с БНТ

Общонационална кампания за възстановяване на летните кина в България и за популяризация на българското кино 2012-2019 г.

Пътуващо лятно кино с БНТ

Навсякъде е една и съща. В началото на 20 век киното влиза в живота на хората и прави истинска културна и социална революция – българинът открива непознати нови светове, забавлява се, цивилизова се. Киното става събирателно място за среща на общността и основен източник на информация.

След 1944 г. киното се използва като основен идеологически инструмент за влияние върху масите с прожекции на много съветски филми, хроники и документалистика, които пропагандират социалистическия прогрес и ентусиазъм, социалистическото строителство и постижения, благоустройството на живота и повишаването на благосъстоянието на народа. Навсякъде се строят кина – закрити и летни, градски и селски. Подвижните кина обикалят и най-малките села. Всички гледат кино!

Веднага след 1989 г. българските кина са масово унищожени. Повечето преустановяват работа и след няколко препродажби са превърнати в бинго зали, паркинги, базари, сгради и търговски обекти.

Най-голяма рядкост днес са летните кина. Действащите са единици, повечето са разграбени и разрушени - руини, затънали в 30-годишна дива горска растителност. Поколенията до 25-годишна възраст не са били на лятно кино никога. Малките не са и чували за лятно кино.

Въпреки всичко българското кино оцелява и даже се превръща в кауза.

"Пътуващото лятно кино с БНТ" – най-големият киносалон на открито - е уникален медиен проект, с който Българската национална телевизия лично отива при хората там, където лятно кино няма от десетилетия. Оригиналният проект на БНТ е възможност за организиране на емоционално културно събитие и, разказвайки историята на летните кина - да апелира за тяхното съживяване.

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 е добре прието и очаквано навсякъде в България. Започнала през 2012 година, инициативата получи подкрепата на общините, силен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България, Eventex Awards International, „Златно сърце”, както и най-важната – любовта на зрителите!

Вече осма година Пътуващото кино събира десетки хиляди зрители, любители на лятното кино по площадите и парковете на България, за да им върне забравените емоции на кино под звездите.
Кампанията включва и специален модул за малките и младите - Пътуващата детска библиотека, за размяна и подарък на детско-юношеска литература.

Досега Пътуващото кино измина 70 000 километра, над 100 000 души гледаха 173 безплатни прожекции под открито небе. 57 нови български късометражни, анимационни, документални и игрални филми гледаха в цялата страна. 18 летни кина бяха възстановени.

Видяхме как умиращи от десетилетия кина в Карлово, Елена, Черни Осъм, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Орешак, Българово, Дряново – бяха съживени.

Рекорден брой зрители гледаха в Горна Оряховица 2 500, Велико Търново - 1 700, Плевен - 1 500, Хисаря – 1 200, Сандански - 1 500, София – 2 500.

Ще дойдем и във Вашия град!

Входът е свободен

Среща – точно под звездите!

Осмият сезон на кампанията ще се проведе от 23 август до 11 септември 2019 г.

Проектът се осъществява с подкрепата на:


 • Априлци – 23 август, петък – „Снимка с Юки“ на пл. „Априлско въстание“
 • Ловеч – 24 август, събота – „Кецове“ – пред читалище „Наука“
 • Село Овощник – 26 август, понеделник – „Кецове“ – пред Библиотеката
 • Казанлък – 27 август, вторник – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – в парк „Розариум“
 • Брезово - 28 август, сряда – „Кецове“ – пред читалище „Отец Паисий“
 • Раковски – 29 август, четвъртък – „Урок“ – на площад „Европа“
 • Пещера – 30 август, петък – „Прогноза“ – на площад „България“
 • Бургас – 2 септември, понеделник – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – на амфитеатъра „Аква Калиде“
 • Село Черни връх – 3 септември, вторник – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – в центъра на селото
 • Приморско – 4 септември, сряда – „Прогноза“ – в двора на СУ „Никола Вапцаров“
 • Ахтопол – 5 септември, четвъртък – „Урок“ – на градския площад
 • Синеморец – 7 септември, събота – „Урок“ - на лятната сцена
 • София – закриване – 11 септември „Лошо момиче“ – на лятната естрада в Борисовата градина


Начален час на прожекциите - 20:30 часа!

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" подкрепя осмото издание на Пътуващото лятно кино на БНТ. Най-големите почитатели на Лятното кино ще имат възможност да се запознаят с помощта, която ОПРЧР оказва за развитие на социалното предприемачество, как подкрепя родителството и съчетанието му с професионалния живот и как доказва, че "Мисията е възможна" за успешното развитие на децата от комплексите за социални услуги в България. През последната година, като част от Националната кампания "Мисията е възможна" на ОПРЧР, бяха организирани десетки събития в цялата страна, които обединиха усилията на институциите, местната власт, неправителствените организации и гражданското общество за подкрепа на обществото в политиките по грижа за децата.

След Коледната работилница, концертите в София и Враца, литературния конкурс "Думи за обич", открития урок в Габрово насочваме вниманието си към населените места, които са част от маршрута на Пътуващото лятно кино на БНТ. През 2019 г. Лятното кино ще обиколи 13 населени места, в които ще бъдат показани шест български филма. От 23 август до 11 септември ценителите на българското кино ще могат да се насладят на прожекции на филмите „Кецове“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Урок“, „Прогнозата“ и „Снимка с Юки“ и „Лошо момиче“.

Кампании Виж повече