Международно признание за документални филми на БНТ

Филмът на БНТ 2 “Драгалевски манастир Пресвета Богородица“ е най-добрата продукция в категория „Туристически продукти“ на тазгодишното издание на Международен фестивал на туристическите филми „На източния бряг на Европа“.

Международно признание за документални филми на БНТ

Филмът е част от поредицата „Домът на вярата“, над която работят операторът Недялко Данев и режисьорът Росен Елезов, сценаристите Иво Иванов и доц. д-р Костадин Нушев – ръководител на катедра „Практическо богословие“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Продуценти на филма са Ивайло Огнянов и Николай Табаков.


Първата награда в категорията „Туристически дестинации“ спечели друга продукция на обществената телевизия - филмът на БНТ – Благоевград „Рафаиловият кръст“.


Документалната лента е създадена по сценарий на Красимир Кушев. Оператор на филма е Методи Стоилков, а режисьор – Румяна Ангелакова. Филмът „Рафаиловият кръст“ е част от поредицата „Олтарите на България“ и припомня легендата на монаха Рафаил, обезсмъртил името си в шедьовъра на миниатюрната дърворезба, който до днес се пази в Рилския манастир.

Наградата бе връчена от популярния журналист и пътешественик Симеон Идакиев – дългогодишен водещ на предаването „Атлас“ по БНТ, който тази година бе отличен с авторитетната награда за личен принос в развитието на културния туризъм.

Фестивалът „На източния бряг на Европа“ е най-престижният специализиран кинофорум - официален член на Международния комитет на туристическите филмови фестивали – CIFFT и част от платформата ЕФФЕ (Европа за Фестивали и Фестивали за Европа). За наградите тази година се състезаваха 74 продукции от 21 държави, а БНТ беше единствената обществена телевизия, представила собствени продукции, популяризиращи исторически и културни ценности.

Продукцията на БНТ - Варна „Черноморска кухня“ – епизод от поредицата „№1 – туризмът“ бе отличена от журито на фестивала за принос в популяризирането на културните традиции. Сценарист на филма е Бистра Варнева, оператор – Неделчо Чавдаров, а режисьор Мариета Бобева. Екипът на БНТ – Варна, който реализира поредицата „№ 1 – Туризмът“ спечели и първа награда в категорията за най-ефективни рубрики и репортажи за 2018 г. в Националния конкурс READ& TRAVEL („Чети и пътувай“).

И двата форума се проведоха в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда за 16-та поредна година във Велико Търново с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Честито на колегите!

Кампании Виж повече