Млечен туризъм в Балкана

19:48, 06.07.2015

Фермери от защитените зони в Западния и Централен Балкан искат да развиват "млечен туризъм" у нас. Целта е популяризиране на родното производство и демонстрация на това как опазваната природа носи приходи на местните фермери.

На кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните фермерите представиха произведените от тях сирене, мляко, айрян, мед, вино и сладка.

Все повече животновъди предпочитат да продават продукцията си на фермерски пазари или в малки фирмени магазини. Христо Василев има малка кравеферма край Враца. От две седмици фирмата му е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земедието и храните и започва да продава киселото мляко и сиренето, които произвежда в квартални магазини в София. Казва, че конкуренцията е голяма и често търговците предпочитат да заложат на познатите марки.

Христо Василев - производител на мляко и млечни продукти във Враца: "Трудно се налагаме. Отиваме, обясняваме им, оставяме мостри, показваме. "Пробвайте една лъжица, нищо няма да ви стане". Много по-трудно се справяме."

Веднъж опитали натуралното кисело мляко, потребителите стават редовни клиенти.

Христо Василев - производител на мляко и млечни продукти във Враца: "Като го погледнат и казват: "То си е натурално, ами да го пробваме". Пробват го и на следващия ден идват и си взимат и по 5 и по 10 наведнъж, за да си имат за цялата седмица."

Според фермера, освен субсидии на глава животно, държавата трябва да отпуска и средства за литър мляко.

Христо Василев - производител на мляко и млечни продукти във Враца: "Ако се дават и субсидии на литър мляко, ние ще бъдем заинтересовани тогава да произвеждаме повече мляко, за да взимаме повече пари."

За да се увеличават доходите на земеделските производители и животновъдите и повече хора да предпочитат българските продукти, фермерите от Балкана обмислят да започнат да развиват "млечен туризъм". За тази цел те ще разчитат на Програмата за развитие на селските райони.

Тенчо Христов - консултант във Фондация за биологично земеделие: "Когато отиде едно семейство в една ферма, освен че ще си купи мляко и сирене или каквото и да предлага тя, може би ще добие и нещо друго - някакво знание за животните, за начина на отглеждане, за поляните, за естествените видове в района."

Според производителите на екологични продукти, създаването на по-добра среда за развитие на местен бизнес ще повиши качеството на продуктите, а приходите ще нараснат с поне 15 процента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад