Млечни продукти с неясно съдържание

19:54, 18.09.2015

Проверка на Българската агенция по безопасност на храните е установила наличие на немлечни мазнини в съдържанието на 4 вида масло и 2 вида сирене при проверка в магазинната мрежа на 12 продукта. Това не е било описано на опаковката на съответните продукти. Стоката е изтеглена от пазара, а на фирмите нарушители са наложени глоби.

От агенцията по храните казват, че изследването им показва само, че в тези 4 вида масло и 2 вида сирене има мазнини, които не са с млечен произход. Но какви са – не могат да кажат. Не е правено допълнително изследване, което да установи дали става въпрос за палмово масло или друг вид растителни мазнини.

Д-р Райна Иванова: В тези храни при лабораторните изследвания беше установено наличието на вложени немлечни мазнини. Това е заблуда на потребителите. Тези храни не могат да бъдат етикетирани като млечни продукти."

Кои са фирмите нарушители не успяхме да разберем, но това което със сигурност ни съобщиха от агенцията по безопасност на храните е, че сред тях няма фирми от кампанията „Купувам българско“. През месец юни по разпореждане на изпълнителния директор на агенцията е направена специална проверка на предприятията, които участват в кампанията на Новините на БНТ 2.

Д-р Райна Иванова: "В тези предприятия установихме какви са суровините, установихме дали отговарят на изискванията, тези които... изискванията, които са разписани в технологичните документации на предприятията. Също така проверявахме... някои предприятия произвеждат млечни продукти и по български държавен стандарт. Мога да кажа, че при тези проверки ние не открихме несъответствия.

Общо 50 млечни продукта са изследвани от началото на годината. Единствено при последната проверка са установени несъответствия между съдържанието и описанието на етикетите на 6 продукта – сирена и масла.

Според Наредбата за специфичните изисквания на млечните продукти е разрешено влагането на добавки, които обаче трябва да са одобрени и разрешени от европейския орган по безопасност на храните. Една от тях е палмовото масло, предпочитано от производителите на млечни продукти, най-вече заради ниската си цена.

Проф. Стефка Петрова: "Разликата между палмовото масло и млечното масло е, че млечното масло е много богато на витамин А, има и бета каротин, има малко витамин D. Докато в растителните масла няма витамин А, в палмовото масло също. Там има за сметка на това пък значително по-големи количества витамин Е."

Специалистите не могат да посочат като по-вредно едното или другото масло, но съветват...

Проф. Стефка Петрова: по-добре е когато консумираме такива продукти, които съдържат палмово масло да ги ограничаваме за бременни жени, за жени, които кърмят, за малки деца не е препоръчително да се лишава организмът от млечното масло

И още нещо важно казват специалистите. През последните десетилетия растителните масла се подлагат на т.нар хидрогениране, за да могат се мажат по-лесно. При този процес значителна част от полезните ненаситени мастни киселини се превръщат в наситени. А те увеличават лошия холестерол и съответно риска от сърдечносъдови заболявания. При този процес се получават и допълнително трансмасни киселини, които са още по-вредни. За това е много важно да е вярно съдържанието на етикетите, за да знаем какво ядем.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад