Почти всички фабрики за консерви у нас внасят зеленчуци, тъй като има недостиг на българско производство. От Гърция, Турция и Македония се внасят най-много червената капия и синият патладжан. От предприятието за консервиране на зеленчуци и плодове в Хаджидимово са категорични, че трябва да се даде възможност на земеделските производители да произвеждат повече зеленчуци като субсидията да бъде за килограм, а не за хектар.
Фабриката за консервиране на зеленчуци и плодове в гоцеделчевското село Хаджидимово съществува от 3 години и изкупува продукцията на близо 30 семейства. Заради осигурен пазар на земеделската стока много от местните хора се отказват от тютюна и вече отглеждат червени чушки, патладжан, от които в предприятието правят българска лютеница и прочутия айвар, при това без никакви консерванти и по домашни български рецепти.
Според Сабахлъков, ако хората започнат да произвеждат повече зеленчуци и плодове преработвателните предприятия у нас няма да внасят стока от други страни. А за да се откриват нови предприятия, е необходимо банките да намалят лихвите по кредитите. Фабриката в Хаджидимово е изградена с европейски средства по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони и с кредит, като инвестицията е за близо 4 милиона лева.
Освен зеленчукови, се приготвят и различни сладка от горски плодове, които местните жители събират от балкана. В предприятието са заложили основно на високото качество, българските консерви засега се предлагат на вътрешния пазар у нас.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News