Новият европейски парламент - поглед отвътре

„#Eвропа“ представя в неделя (7 юли) от 12,30 часа сложната диалектика на преговорите за нови европейски лидери

Новият европейски парламент - поглед отвътре

В края на първата работна седмица за новоизбрания европейски парламент предаването на БНТ „#Eвропа“ представя новите политически конфигурации, които вече се формираха, а Ива Стойкова добавя интересни факти за законодателния орган на Обединена Европа.

Неочаквано продължителни преговори белязаха разпределянето на ръководните постове в евроинституциите от новия мандат. Подробно за лабиринта на политическите консултации, за резултатите и изводите от тях разказва в тазседмичното издание на „#Eвропа“ Теодора Гатева.

Процесът на търсене на съгласие, който този път продължи неочаквано дълго, провокира множество разнопосочни сигнали, противоречиви изявления и новинарски фон, в който и специалистите трудно могат да отсеят фалшивите от реалните събития. Близо една трета от гражданите на света се сблъскват с фейк-новини, но колко от тях успяват да разпознаят неистината – данните от изследване на „Галъп Интернешънъл“ по темата представя тази седмица проектът на БНТ „#Eвропа“.

Тази седмица журналистката Цанка Николова и операторът Станислав Ангелов срещат зрителите с фермери, които отглеждат лавандула. Етеричното растение през последните години изведе страната ни на водещи позиции като производител и износител. Макар все още да наричат лавандулата „душата на Прованс“ в Розовата долина виолетовите ароматни храсти са на път да променят не само ландшафта, но и продуктовия профил на региона.

През последните години ЕС активно стимулира отглеждането на етерични култури и развитието на малки производства, но бизнесът все повече се задъхва от липса на работна ръка. Макар че у нас отдавна се говори за ползите от дуалното обучение, повече от половината от работодателите признават, че трудно намират подходящи служители. Деница Торньова и Антон Марчев представят тази седмица своето проучване какви специалисти ще бъдат търсени на пазара на труда в близките години и има ли формула за задържане на добрите работници.

Българските ИТ-специалисти са едно от конкурентните предимства, от които страната ни не се възползва особено успешно, но последните седмици дават надежда за пробив. В следващите години един от европейските суперкомпютри предстои да заработи именно у нас. Какво представлява това техническо чудовище и в какви посоки може да бъде използван – разказва Стефан Стаменов - преподавател в ТУЕС – училището, което подготвя бъдещите ИТ лидери.

Предаването „#Eвропа“ се осъществява в рамките на Проект „Европа“, с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Кампании Виж повече