Няма истинско българско сирене под 8 лева
Продължава кампанията на БНТ 2 "Купувам българско". С поредица от репортажи в новините целим да помогнем на българските млекопроизводители и млекопреработватели, които са застрашени от фалити заради руското ембарго. Репортерът от Пловдив Николай Райшинов се опита да отговори на въпроса на нашите зрители как да разпознаем истинското сирене в магазините и да ви покажем как изглежда то.
За да си купим истинско сирене от качествено краве мляко, то трябва да струва най-малко 8 лева за килограм, без ДДС. Това разбрахме в хода на кампанията ни "Купувам българско" от водещи експерти в бранша. Ще проследим и как точно се получават тези осем лева без ДДС за килограм сирене.
Мандрите изкупуват качественото мляко за около 75 ст. на литър. За килограм истинско сирене са необходими поне 6-7 литра мляко. Умножаваме 7 по 75 ст, добавяме и извънпроизводствените разходи за транспорт и отстъпки на големите търговски вериги, които са около 15-20%, прибавяме и 2-3% финансови разходи – в това перо влиза обслужването на кредитите на компаниите, които са избрали да са добре оборудвани, за да отговарят на стандартите. Накрая слагаме чертата и сами виждаме, че за качествен продукт няма как да платим по-малко от 8 лева без ДДС. Но на пазара има и по-евтини сирена.
Какво реално слагаме на масата си, когато купуваме по-евтиното?
Под 8 лева без ДДС е невъзможно да се говори за качествено сирене по българския държавен стандарт. В това е категорична управителката на една от големите компании за производство на млечни продукти Юлия Маджарова.
"Сирене под 8 лева може да означава две неща. Едното е да се включат суроватъчните белтъци в това сирене, чрез по-висока пастьоризация. Българския държавен стандарт разрешава не по-висока температура от 72-74 градуса, докато сиренето с включени суроватъчни белтъчини е над 85 градуса. Другите още по-евтини сирена са с включени растителни мазнини", коментира Маджарова.
Ако решим да направим компромис с цената, задължително правим и с качеството. Накрая излиза, че плащаме за сирене, но реално купуваме извара. Най-лесният начин, за да познаем истинското сирене:
"Едно българско сирене, произведено по БДС-стандарт, не трябва да се разпада във вода", обясни Юлия Маджарова.
В тази мандра в град Стамболийски са взети всички мерки, за да се изпълни всеки стандарт от получаването на суровото мляко до пакетирането на истинското сирене. Според производителите въобще не може да се говори, че качественото българско мляко липсва и това е причината да се използват изкуствени заместители.
"В България има много добри български ферми и ние сме щастливи да работим с голяма част от тях", заяви Маджарова.
И - като говорим за истинско сирене – всяко едно такова трябва да съдържа най-малко 6,7 литра прясно мляко. Затова купувайте българското!
И така, надяваме се, че успяхме да ви ориентираме за реалната цена на сиренето. Именно нашето краве мляко в момента е претендент в класация за най-добър продукт на пазара дори в Ню Йорк. Заслугите са на пловдивчанина Атанас Вълев. Затова подкрепете кампанията на БНТ 2 "Купувам българското" в подкрепа на българските млекопроизводители и млекопреработватели, която ще помогне на потребителите да разпознаят българските млечни продукти на пазара. Зеленият стикер с логото на БНТ 2, който е върху опаковката на продуктите, ще гарантира, че те са произведени от българско прясно мляко и традиционна българска закваска.
Автор: Николай Райшинов, Оператор: Димитър Игнатов
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News