Няма опасни вещества в лютеницата, категорични са производителите

19:40, 12.01.2017

Лютеницата, която се продава в магазините не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци във връзка с твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в бурканчетата на популярна фирма е открито вещество със сходни на наркотик качества. Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, след като получи протоколите от изследванията, направени в Белгия.

Няма категорични доказателства, че в изследваната по желание на "Активни потребители" лютеница е открито веществото олеамид. Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, смятат от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. От фирмата, която произвежда популярната лютеница обясняват представените преди два дни изследвания с търсене на сензация и намаляване на продажбите на фирмата.

"Рано е още да кажа дали има някакъв спад, предполагам, че ще има при всички положения. Мисля, че е редно да си потърсим правата, но ще го обсъдим това нещо", каза Рангел Пинджев, собственик на фирма производител.

От лабораторията, в която са проверили съдържанието на 12 марки лютеница и са изпратили проби в Белгия обясняват, че са предупредили, че веществото е опасно на база на научни изследвания в чужбина.

"Не можем да ви кажем, не е изследвано върху хора това съединение, а върху животни. Затова ние просто цитираме какво има достъпно. Акредитацията на държавната българска служба, за акредитация не е необходима на никой. В момента в света няма лаборатория, която да е акредитирана за мерене на олеамид", каза д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните.

Относно твърденията, че в лютеницата се влага високо количество захари, производителите обясниха, че спазват всички норми. Тенденцията била точно обратното - подслаждането е по-малко, защото киселинността на доматите намалява.

"През последните 20 години само в доматеното пюре количеството естествени захари се е повишило с 3-4 %. Киселинността е паднала", каза Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

От Асоциацията "Активни потребители" призовават да се забрани добавянето на захар в лютеницата, а ако се слага такава продуктът да се продава на отделен щанд като имитиращ.

От Агенцията по храните пък обясниха за БНТ, че няма причина да се изпращат проби от лютеница за изследване в чужбина, защото веществото олеамид не е опасно за здравето и няма други установени нарушения от страна на производителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад