Пекарна за здравословни храни във Варна използва суровини от местни производители
21:23, 18.12.2016Малка пекарна за здравословни храни във Варна успява да се пребори за място на пазара въпреки тежките изисквания на институциите, проблемите с отпускането на кредит и сериозната конкуренция на големите търговски вериги. Семейство Митеви категорично залагат на суровина от местни производители.
Преди две години Мария и съпругът й отварят магазин за био храни. Намират се достатъчно клиенти, които редовно започват за пазаруват от тях. Те стават и причината семейство Митеви да отворят пекарна за здравословни хляб и закуски.
"Ние всъщност винаги сме имали такива интереси, винаги сме искали да имаме пекарна, да можем да предлагаме нашите идеи, нашето мислене", разказа Мария.
Тя внимателно подбира всички продукти, които влага в изделията си. Не допуска подобрители, консерванти и маргарин. Не използва и мая, макар това да повишава крайната цена на изделията.
"Ако с мая могат да се произведат за три часа много хлябове, с кваса времето за производство е 24 часа минимум за един хляб, което изключително много оскъпява продукта, а и има много ръчен труд", обясни тя.
Мария казва, че в бранша има проблем с контрола на качеството. Иска да работи повече с местни производители, но засега успява да си набавя от ферма до Варна само млечни продукти.
"Можеш да им кажеш имаме проблем, нямаме проблем, искаме това или нещо друго", каза Мария.
Разширяването на малък бизнес у нас е трудно, защото банките смятат за рисково отпускането на кредити, казва Мария. Шансът на семейната пекарна е, че успява да спечели доверието на клиентите от квартала и те водят нови купувачи.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News