Питър О'Тул

Питър О'Тул Той "все още е в играта"... Пресъздал е образите на двама крале, двама императори, един принц, един президент и няколко лордове... Когато през 2003 е обявен за носител на специалния "Оскар" за цялостно творчество, Питър...

Питър О'Тул

Той "все още е в играта"...

Пресъздал е образите на двама крале, двама императори, един принц, един президент и няколко лордове...

Когато през 2003 е обявен за носител на специалния "Оскар" за цялостно творчество, Питър О'тул възнамерява да откаже наградата, чувствайки я като сигнал за края на кариерата му. Той изпраща писмо до Академията, обяснявайки, че той "все още е в играта"...

Питър Сеймс О'Тул, роден на 2 август 1932 г. в Конeмара, графство Галъуей, Ирландия в семейството на баща-ирландец, букмейкър на конни залагания и майка-шотландка. Непроницаемият ирландец с изумителни таланти израства в Лийдс, Англия. Като момче решава да стане журналист и започва като разносвач на вестници. Въпреки че успява да стане репортер, той открива магията на театъра и дебютира на сцената на 17 години. Служи като радиоводещ в Кралската армия за две години, след това следва в Кралската академия по драматични изкуство, където негови състуденти са Албърт Фини, Алън Бейтс и Ричард Харис. Няколко години играе на сцената на Стария викториански театър в Бристол, последвани от незабележим филмов дебют. Но през 1962г. О'Тул е избран от Дейвид Лийн да изиграе главната роля в шедьовъра "Лорънс Арабски". Успехът е впечатляващ, той вече е международна звезда. О'Тул продължава успешно да снима в скъпи и разточителни продукции и в не толкова артистични, но комерсиално добре възнаградени други филми. Получава 7 номинации за "Оскар" за седем различни филма, но не печели нито една от тях. Тежки здравословни проблеми, в резлутат на алкохола, довели до рак на стомаха сериозно застрашават кариерата и живота му през 70-те. Но все пак железният ирландец оцелява, преустановявайки с пиенето, подлага се на сериозно и продължително лечение и се завръща триумфално в киното. Въпреки пропиляните години от красивата младост, създава достатъчно значими роли и остава като един от великите актьори от своето поколение.

Заедно с Пол Нюман, Бинг Кросби и Ал Пачино, Питър О'Тул е един от четиримата актьори в историята на киното, номинирани два пъти за "Оскар" за една и съща роля в два различни филма - номинациите на О'Тул са: за най-добър актьор в ролята на Хенри ІІ в "Бекет"/1964/ и втори път за образа на Хенри ІІ в "Лъвът през зимата" /1968/.

Удостоен е с висшата театралната награда "Лорънс Оливие" на името на великия актьор за изключителни постижения в своята театрална кариера /2000/.

Успешно се превъплъщава в исторически роли на крале и държавници - изиграл е двама крале, двама императори, един принц, един президент и няколко лордове.

Когато през 2003 е обявен за носител на специалния "Оскар" за цялостно творчество, Питър О'Отул възнамерява да откаже наградата, чувствайки я като сигнал за края на кариерата му. Той изпраща писмо до Академията, обяснявайки, че той "все още е в играта".

Изпълнението му в "Лорън Арабаски" е на Първо място в Листата на сп.Premiere Magazine за 100-те най-велики актьорски изпълнения на всички времена.

ЗАД КАДЪР:

- през 50-те години е активен участник в протестите срещу британското участие във войната в Корея; през 60-те протестира срещу Виетнамската война;

- тренира крикет за професионалисти в Лондон /1997/;

- спонсор на футболния клуб на "Съндърленд" от Висшата английска лига;

- близък приятел със своя ирландски сънародник актьора Ричард Харис.След смъртта му семейството се надява, че Питър ще го замести в ролята на професор Албус Дъмбълдор в "Хари Потър и затворникът от Азкабан" 2004/. И двамата с Харис са участвали в "Пътешествията на Гъливер" - Харис във филмовата версия от 1977 г., а О'Тул играе в "Императорът на лилипутите" -телевизионна версия от 1996г. с Тед Дансън в ролята на Гъливер.- през 1976г. претърпява тежка хиургическа интервенция на части от стомаха. През последвалите няколко години едва не умира от проблеми с кръвта;

- 47-ми в Листата на сп.Empire magazine за 100-те секссимвола във филмовата история;

- има две дъщери, Пат и Кейт О'Конъл, от брака си с актрисата Сян Филипс; има и син, Лоркан, от модела Карън Браун;

- близък приятел с актрисата Кетрин Хепбърн - дъщеря му Кейт е кръстена на нея.

"Не мога да понасям светлината. Мразя времето навън. Моята идея за щастие е в преминаването от една задимена стая в друга..."

Автор: Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад