Полет на ръба на безкрая: Приземяване

"Полет на ръба на безкрая: Приземяване" е своеобразна втора част на "Полет на ръба на безкрая", заснет по повод 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов, който беше показан на 7 април тази година в рубриката "В кадър". А самият филм е едно завръщане назад във времето и в полета през спомените на Георги Иванов и задочния разказ на Николай Рукавишников.


Екипът получи достъп и до записа на обсъждането за полета, след като двамата космонавти – Георги Иванов и Николай Рукавишников, се връщат невредими на Земята. В този запис Рукавишников разказва за действията и преживяванията на екипажа в онези критични часове в орбита, когато двигателят на кораба получава повреда и животът на двамата космонавти се оказва в опасност. Самият Рукавишников "меко" казва за станалото: "Когато двигателите на кораба не работят, това, разбира се, е тежка ситуация". Всъщност е имало реална опасност космонавтите да не се върнат на Земята и да загинат.

Архивните материали от РКК "Енергия", които са използвани във втората част, пресъздават напрегнатата атмосфера и позволяват полетът да бъде показан през очите на двете основни действащи личности. Това е един разказ за космонавтите, попаднали в една изключително тежка ситуация, когато нещата наистина се движат "по ръба", но все пак се стига до благополучна развръзка. Как става това – вижте и чуйте от Георги Иванов и от Николай Рукавишников (задочно).

И двете части на филма са реализирани от екип автори: Валери Маринов, Орлин Джелепов, режисьор: Дамян Серкеджиев, оператор: Любомир Станоев, режисьор по монтажа: инж. Владимир Анастасов. Музикален оформител е Цвети Владимирова. За втората част допълнителен продуцент за БНТ2 е Стела Стойкова, а редактор - Бронислава Игнатова.


Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад