„Полет на ръба на безкрая: приземяване“ по БНТ2

БНТ 2 ще излъчи на 29 декември от 19 часа „Полет на ръба на безкрая: приземяване“. Филмът е своеобразна втора част на „Полет на ръба на безкрая“, заснет по повод 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов, който беше показан на 7 април тази година в рубриката „В кадър“ по БНТ 1. А самият филм е едно завръщане назад във времето и в полета през спомените на Георги Иванов и задочният разказ на Николай Рукавишников.

„Полет на ръба на безкрая: приземяване“ по БНТ2

Готвейки първата част на филма, авторите се обърнаха към „Роскосмос“ за съдействие, да получат архивни материали във връзка с полета. В отговор „Роскосмос“ и Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ предоставиха на екипа на БНТ видеоматериали, а част от тях не са показвани никога досега. Също така екипът получи достъп и до записа на обсъждането за полета, вече след като двамата космонавти – Георги Иванов и Николай Рукавишников, се връщат невредими на Земята. В този запис Рукавишников разказва за действията и преживяванията на екипажа в онези критични часове в орбита, когато двигателят на кораба получава повреда и животът на двамата космонавти се оказва в опасност. Самият Рукавишников „меко“ казва за станалото „Когато двигателите на кораба не работят, това, разбира се, е тежка ситуация“. Всъщност е имало реална опасност космонавтите да не се върнат на Земята и да загинат.
Архивните материали от РКК „Енергия“, които са използвани във втората част, пресъздават напрегнатата атмосфера и позволяват полетът да бъде показан през очите на двете основни действащи личности. Това е един разказ за космонавтите попаднали, в една изключително тежка ситуация, когато нещата наистина се движат „по ръба“, но все пак се стига до благополучна развръзка. Как става това – вижте и чуйте от Георги Иванов и от Николай Рукавишников (задочно).

И двете части на филма са реализирани от екип автори: Валери Маринов, Орлин Джелепов, режисьор: Дамян Серкеджиев, оператор: Любомир Станоев, пежисьор по монтажа: инж. Владимир Анастасов. Музикален оформител е Цвети Владимирова. За втората част допълнителен продуцент за БНТ2 е Стела Стойкова, а редактор - Бронислава Игнатова.

Не пропускайте „Полет на ръба на безкрая: приземяване“ по БНТ 2 на 29 декември от 19 часа.

Кампании Виж повече