Празник на млякото в град Трън
Производителите на мляко и млечни продукти алармираха, че в момента цари хаос на пазара на сурово мляко, като изкупната цена за литър само за последния месец е паднала с 10 стотинки. В момента се водят разговори с министъра на земеделието Десислава Танева и браншовите асоциации, за да бъде постигнато разумно решение за размера на изкупните цени. Млекопроизводителите настояват за регулиране на цената на млякото и млечните продукти, както и допълнително субсидиране на литър мляко.
Въпреки че ситуацията на пазара на мляко се влошава от септември миналата година, през юни изкупните цени достигнаха най-ниските си нива от 5 години насам. Производители са изправени и пред други проблеми, решение на които засега не виждат. Разчитат единствено на помощ от страна на държавата.
"Вносът на продукти, които са с много съмнително качество. Не казвам, че всички са с такова, но казвам, че трябва да има регулатор, който в един момент да се намеси абсолютно категорично и адекватно на пазара и тези продукти да бъдат посочени и да бъде пазарът защитен от тях в бъдеще", настоява Слави Павлов.
Млекопроизвoдителите посочват като проблем и пласирането на киселото мляко и млечните продукти в чужбина.
"След промените лицензионните договори почти отпаднаха. Ние до 89-а година имахме лицензионни договори за българско кисело мляко в 21 страни, в които водеща беше Япония", обяснява Георги Георгиев.
Япония е една от страните, които високо ценят българското кисело мляко зад граница. Близо 50% от японското население всекидневно слага на трапезата си българско кисело мляко.
"Всички японци свързват България с кисело мляко. Аз обичам българското кисело мляко. Три пъти седмично консумирам кисело мляко", казва Такеши Огино.
За пореден път Празникът на киселото мляко събра производители, научни работници и любители на вкусната храна. С много игри за децата и дегустации на автентични български млечни продукти и ястия премина празникът в град Трън. А призът за най-вкусно домашно приготвено овче мляко за трета поредна година отиде при Мария Колева. Тя има малка ферма край село Ломница и от 25 години се занимава с производство на кисело мляко.
"Основно се грижи мъжът ми за животните. Аз работя и държавна работа, и с животните, едновременно съчетавам нещата", споделя тя.
Хора от цялата страна идват специално за да опитат от нейното кисело мляко. За проблемите, с които се сблъсква не иска да говори. "Борим се и ще оцелеем. Просто аз си мечтая за малка ферма - екоферма и с добри продукти", добавя Мария.
Тя разкрива и една от тайните за плътно и гъсто кисело мляко - трябва да бъде приготвено в глинен съд и най-важното с много желание и любов.
Автор: Мина Пенкова Оператор: Камен Розов