Преподавателка от Варна - лице в проекта "Най-добрият учител, когото познавам"

Тази седмица герой във филма „Най-добрият учител, когото познавам“ по БНТ1 е Димитрина Докимова - преподавател по география и заместник-директор по образователни технологии в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Завършила е история и география в СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно - регионално развитие и управление. През 2014 г. преминава обучението "Обещаващи лидери в образованието", реализирано от Международния институт за образование и Колумбийския университет. Носител е на награда за "Най-добър млад учител" на община Варна.

Преподавателка от Варна - лице в проекта Най-добрият учител, когото познавам

„Вярвам, че всеки от даден момент нататък има нужда да стане учител и да предаде знанията и уменията, които е придобил. Има няколко важни условия да започнеш работа в училище: да обичаш децата, да обичаш предмета, който преподаваш, да искаш да споделиш наученото и да не те е страх да се изправиш пред много предизвикателства“, споделя Димитрина Докимова.

Учителката обича разнообразието и динамиката в работата си, която за нея е истинско приключение и смята, че всеки ден самата тя научава много от своите ученици. Инициатор и ръководител е на клуба по предприемачество във варненската математическа гимназията. Смята, че реформата в образованието е крайно наложителна, тъй като динамиката на промените както в икономиката, така и в социалната област изискват по-голяма гъвкавост от страна на преподавателите.

Въвеждането на интегрирани уроци, които да свързват няколко учебни предмета, е една от големите иновации в преподаването през последните години. Самата Димитрина Докимова акцентирав своите уроци върху връзката между отделните дисциплини, новите технологии и екипната работа и дава пример с географията, която дава пространственото виждане в начина, по който се разглеждат нещата, докато математиката помага в тяхното графично представяне и събирането на статистическа информация. Възпитаниците на математическата гимназия прилагат новите знания и в рамките на голям проект, свързан с програмата на Варна като европейска младежка столица.

„Щастлива съм, че преподавам предмет, който е пътешествие до най-красивите и интересни кътчета на Земята. Харесва ми, че именно географията кара учениците да мислят мащабно – да виждат разнообразието и различията в природата, населението, страните, да ценят красотата на България“, разказва в свое интервю Димитрина Докимова и смята, че всичко, не само в географията, а и в живота, е въпрос на мащаб – мащаб на идеите, на мислите, на мечтите.

Филмът, посветен на Димитрина Докимова, от съвместния проект на Министерство на образованието и науката и БНТ1 „Най-добрият учител, когото познавам“, зрителите ще видят в сряда (12 април) в предаването „Денят започва с култура“.

Следващият филм от поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ ще бъде излъчен на 17 април (понеделник) в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад