Ръст в продажбите отчитат производители на българска халва и продукти от маслодайни семена по време на великденския пост. От бранша смятат, че ако отпаднат посредниците във веригата между производители и потребители, ще успеят по-бързо да възстановят доверието на българина в родните стоки. Именно за това те се присъединиха към кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“.
Аромат на сусамов и слънчогледов тахан се носи над димитровградското село Крепост. Таханът е основната суровина за производство на халва - най-популярния по време на пост сладкиш. Десертът е с ориентарски произход. В превод от арабски „халва” означава „нещо сладко”. В българската народна традиция това лакомство е задължително на трапезата на Сирни Заговезни.
Юлия Димитрова: "В началото започнахме с един вид халва, после разширихме с друг, а вчера открихме и новия цех за таха н, който е основната суровина за производството на халва. Така затворихме цикъла и ето така вкусната халва се получава от пресния тахан, който се влага в нея. Нашата фирма не влага никакви консерванти , с по-малък срок на годност, но по- вкусно и по-качествен продукт ".
Таханът е полезен за храносмилателната система, а заради високото съдържание на калций е предпочитан в менюто на вегетарианци и вегани. За направата на халва таханът се смесва в определена пропорция със захар.
Докато се приготвя качествената халва трябва да се къса на конци, а те се получават при ръчното разбъркване със специални лопати.
Според малките фирми производители на халва свитият пазар е проблем за реализиране на продукцията.
Юлия Димитрова: "Проблемите, които стоят пред българските производители важат и за нас - невъзможността да продаваме във всички вериги, тези посредници които съществуват. През тях не трябва да се минава хората трябва да получат продукта директно от производителя".
А когато опитат, потребителите избират българското. Връщането към българския вкус е трайна тенденция през последната година.
Акценти
Захлаждане и валежи в близките дни, но и днес ще остане опасно горещо
06:00, 18.07.2024