Проверки на млечни продукти и в ресторантите

20:06, 07.06.2016
Млекопреработвателите настояват Българската агенция по безопасност на храните да прави проверки, освен в магазините и в заведенията за хранене. Причината са злоупотреби от страна на ресторантьори. Някои от тях предлагат продукти, които имитират сирене, кашкавал и кисело мляко, но това не е посочено в менюто. Оказва се, че в хотелите и ресторантите има нелоялни практики и се предлагат имитиращи млечни продукти вместо сирене, кашкавал и кисело мляко. Това обаче по никакъв начин не се обяснява на клиентите, нито от сервитьорите, нито в менюто. Това е една от причините млекопреработвателите да настояват за промяна на правилата. Те са заложени в проектонаредбата на МЗХ за специфичните изисквания към млечните продукти. С въвеждането им се цели заведенията за хранене да не продават имитиращи млечни продукти на клиентите си. Млекопреработвателите твърдят, че с истински млечни продукти работят не повече от 10% от хотелиерите и ресторантьорите у нас. Симеон Присадашки: „Това е публична тайна, че в сферата на общественото хранене се извършва голяма част от подмяната на натуралните млечни продукти с аналогови.” За това от Асоциацията на млекопреработвателите настояват проверки да се правят и в заведенията за хранене. От Българската агенция по безопасност на храните казаха, че са запознати с това искане. Д-р Александрина Борисова: „Предвидили сме в нашия план да бъдат включени вземане на проби от заведенията за обществено хранене, от хотелските комплекси, от там, където се предлага услугата ол инклузив.” В същото време се подготвят и промени, които целят в заведенията за хранене да се сервират само истински млечни продукти. Новото изискване е имитиращите продукти да се предлагат на потребителите само предварително опаковани. Симеон Присадашки: „Смятаме, че това е един механизъм, който да спре подмяната на млечните продукти в този тип търговска дейност, тъй като мога откровено да кажа, че до сега не съм видял меню, в което да пише аналогов продукт. Всичко се продава за сирене и за кашкавал.” От Асоциацията на млекопреработвателите казаха още, че предстои увеличаване на глобите с около шест пъти за търговците, които не са написали на етикетите какво наистина се съдържа в произвежданите от тях сирене, кашкавал и кисело мляко. От Агенцията по безопасност на храните обаче подчертаха, че въпреки затягането на мерките нарушаването на правилата не е практика. В същото време днес Европейският парламент прие резолюция, с която призова Европейската комисия да вземе мерки срещу нелоялните търговски практики на големите вериги магазини. Според евродепутатите супермаркетите злоупотребяват с господстващото си положение и определят непосилни ценови политики, които убиват земеделските производители. Документът, одобрен с 600 гласа «за» и само 48 «против» днес в Страсбург, няма законодателен характер. Въпреки това депутатите от Европейския парламент настояха за осигуряване на справедливи доходи за земеделците чрез честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и продавачите на храни. В резолюцията се посочва, че продажбата на стоки под производствената цена е сериозна злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни продукти, плодове и зеленчуци. Земеделците и малките и средните предприятия са особено уязвими по отношение на нелоялните търговски практики. Те понякога са принудени да работят на загуба заради неблагоприятни ценови договорености с по-силните страни, като поемат разходите от преоценка на стоките и отстъпки в супермаркетите. Потребителите също са поставени в неизгодно положение, защото техният избор и достъп до нови изделия са ограничени. В резолюцията се отчита, че има нужда от рамково законодателство за борбата с нелоялните действия на големите супермаркети. С подобни проблеми се сблъскват и родните производители, за тях неведнъж сме ви разказвали в кампанията на БНТ 2 “Купувам Българско”. В момента усилията на институциите и бизнеса у нас обаче са съсредоточени върху това да бъде скъсена дистанцията между българските производители на млечни продукти и хотелите и ресторантите. Идеята е в тях да бъдат предлагани само качествени български млечни продукти.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад