Румен Радев: НАТО е важен партньор за сигурността и стабилността на България

Засилването на отбранителния потенциал на НАТО трябва да върви заедно със задълбочаване на диалога с Русия. Тази позиция защити президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във втория ден от работното си посещение в Брюксел.

НАТО е важен партньор за сигурността и стабилността на България и района, заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите - членки на НАТО и за гарантиране на стабилност извън границите на НАТО", заяви българският държавен глава.

България ще положи усилия да изпълни изискването да заделя 2% от БВП за отбрана, увери българският президент. Радев и Столтенберг заявиха, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия. Генералният секретар е категоричен, че алиансът не търси противопоставяне с Русия и не желае нова Студена война, като подчерта, че реакцията на НАТО алианса е премерена и с отбранителен характер.

Столтенберг коментира и как политиката на Доналд Тръмп спрямо Русия ще повлияе на най-голямото засилване на източния фланг на НАТО от края на Втората световна война.

"Говорих с Доналд Тръмп след избирането му за президент на Съединените щати, както и с министъра на отбраната. Посланието, е че Съединените щати ще останат ангажирани към НАТО. И това не е само говорене. Съединените щати наистина увеличават присъствието си в Европа. Конгресът увеличи четири пъти средствата, свързани с инициативите за сигурността в Европа - това означава повече учения, тренировки и присъствие. Оставаме отворени за диалог с Русия. Увеличеното ни присъствие в Европа е ответен отговор на поведението на Русия, която все повече се налага и струпа военни сили до съседите си. НАТО реагира по умерен и отбранителен начин. Отворени сме за политически диалог с Русия, също както и Съединените щати", подчерта генералният секретар на НАТО.

На въпрос трябва ли НАТО да се стреми към подобряване на отношенията с Русия след изявените намерения на американския президент за сътрудничество с Москва срещу тероризма, Радев отговори: "Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО - трябва да върви ръка за ръка както каза и генералният секретар - със задълбочаване на диалога с Русия - за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риска. Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международния тероризъм, борбата с "Ислямска държава". Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия. И в Близкия изток, в борбата с глобалния тероризъм."

Стана ясно също, че от утре започва многонационално учение в Черно море с участието на България и кораби от Канада, САЩ, Турция.

Кампании Виж повече