В „#Eвропа“ - за иновациите, които променят живота

В неделя (14 юли) предаването на БНТ „#Eвропа“ отбелязва националния празник на една от държавите-основателки на Европейския съюз – Франция.

В „#Eвропа“ - за иновациите, които променят живота

Екипът представя новия председател на Европейския парламент – Давид-Мария Сасоли. Роденият във Флоренция журналист започва третия си мандат като евродепутат.

Пътят му към най-високия пост в законодателния орган на Обединена Европа започва от дясноцентристкия вестник „Ил Джорно“ и преминава през редакциите на обществената телевизия RAI и кандидатура за кмет на Вечния град. Сасоли, който наследи на поста своя сънародник Антонио Таяни, обеща да стане по-отворен към нуждите на европейските граждани.

Транспортната безопасност е един от приоритетите на ЕС, а използването на иновативни решения разширява възможностите за сигурност и спокойствие на пътя. Интелигентна система за регулиране на скоростта, технология за контрол на вниманието на водача, система за предупреждаване при разсейване или интерактивни пешеходни пътеки – това са само част от приложенията на новите технологии.

В студиото на „#Eвропа“ тази неделя експертът по модерна инфраструктура от организацията „Спаси София“ разказва в каква посока ще се променят пътищата, хората и технологиите. Екипът на предаването предлага и интересна среща с един от финалистите на европейската награда за иновации, който е открил начин за предотвратяване на катастрофите с вградена камера.

„Галъп Интернешънъл“ представя интересни данни от глобално проучване на усещането за щастие. Със сигурност в 10-те процента, които определят себе си като нещастни, не попадат жителите на словенския град Жалец. Вече втора поредна година те се радват на уникална забележителност – фонтан от бира.

Пивоварната традиция на местните жители датира от 1876 година. В градчето се намира единственият в Словения музей на хмела и бирата и всяка пролет се провежда пищен бирен фестивал. Уникалният фонтан видяха с очите си репортерът Биляна Бонева и операторът Анна Андреева.

Гледайте „#Eвропа“ тази неделя от 12,30 по БНТ1

Акценти

Кампании Виж повече