Вал Килмър

Глобалното послание

Вал Килмър


ВАЛ ЕДУАРД КИЛМЪР

Роден на 31 декември 1959 в Лос Анджелис, Калифорния. Учи в Професионалната школа в Холивуд, а като тинейджър и в Програмата по драма на "Джулиард". Завършва Академията "Чатсуърд" заедно с Кевин Спейси и Меър Уинингам. Килмър е най-младият студент, постъпвал някога в Драматичната школа на "Джулиард", с един неуспешен опит да зареже всичко, но убеден от Кевин Спейси, да продължи. Двамата са квит, защото Килмър първи вдъхновява Кевин Спейси да стане актьор.

Кариерата му започва на сцената и все още участва в театъра. Съавтор е на пиесата "Как започна всичко" на Шекспировия публичен фестивал в Ню Йорк през 1981. Играе и в "Хамлет" на Шекспировия фестивал в Колорадо през 1988.

Дебютът в киното е с ролята на рок-идола Ник Ривърс в "Свръхсекретно" /1984/ , където сам изпълнява песните и впоследствие дори издава албум като "Ривърс". През 80-те е в хитовете "Топ Гън" /1986, реж. Тони Скот/ и "Уилоу" /1988, реж. Рон Хауърд /, където негова партньорка е бившата му съпруга Джоан Уоли.

Независимо от очевидния талант и привлекателност, той все още не е достигнал върха, от който светът ще го забележи и запомни завинаги, докато не се появява като истинския Джим Морисън в "ДОРС" /1991, реж. Оливър Стоун/. Килмър отново пуска своя баритон в действие и лично изпълнява парчетата от концертите. Пресъздава образите на още две легенди - Елвис Пресли в"Истински романс" /1993, реж. Тони Скот, с Патриша Аркет и Крисчън Слейтър/ и Док Холидей в "Тумбстоун" /1993, реж. Джордж Косматос, с Кърт Ръсел, Бил Пакстън и Сам Елиът/.

През 90-те е неуловим в "Светецът"/1997, реж. Филип Нойс, с Елизабет Шу/ и много раним в "Проглеждане" /1999, реж. Ъруин Уинклър, с Мира Сорвино/. През 1994 заменя Майкъл Кийтън и става новият легендарен герой в "БАТМАН ЗАВИНАГИ" /1995, реж. Джоел Шумахър, с Томи Лий Джоунс, Джим Кери и Никол Кидман/.

През 2000 година отправя глобално послание с "Червената планета" /реж. Антъни Хофман, с Кери Ан-Мос, Бенджамин Брат/

ЗАД КАДЪР:

- забелязан навик да върти малки предмети в ръцете си по време на снимки - топчета, химикалки и др.; както и да протрива първите два пръста на дясната си ръка в напрегнати сцени или когато няма реплика;

- 62-ри в Листата на 100-те филмови звезди на всички времена на Empire (UK) magazine;

- поддържал връзка със Синди Крофърд;

- посветил е стихове на Мишел Пфайфър;

- фен на "Лед Цепелин"

- баща на дъщеря Мерседес и син Джак

Кампании Виж повече