Над 330 хиляди козунака очакват да продадат за Великденските празници производители от Варна. Количеството ще бъде по-голямо в сравнение с миналата година. Причината е, че се очаква по празниците в комплексите да има много туристи. Цената на козунаците няма да е по-висока от миналогодишната.
Четете етикетите! Това съветват от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. На тях производителят е длъжен да опише продуктите, от които е направен козунакът и надлежно да е информирал за съдържанието на вещества, които предизвикват алергии.
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: "Дали козунакът е от микс или по традиционна рецепта, това категорично го пише в самия етикет. Това е първият сигнал, а по отношение на производители, които произвеждат в домашни условия, не смятам, че на тази Великденска кампания ще има точно такива."
Има производители, които предлагат продукцията си в интернет. Продажбата на хранителни продукти там е незаконна.
Златина Димова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: "Българска агенция по безопасност на храните не разрешава търговия по интернет."
За Великден на пазара във Варна и региона ще бъдат предлагани два вида козунаци – произведени от микс и от пресни продукти. Двата вида се различават и по цената.
Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: "Традиционният Великденски козунак, който е направен по българска стара традиционна рецепта, се произвежда за около шест часа, за разлика от миксовия, който се произвежда за 3 часа."
Цената за обикновен козунак от 400 грама е между два и петдесет и три лева, а за продукт с пълнеж – между 3,50 и четири лева.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News
Акценти
Дъжд и сняг в празничните дни - жълт код за поледици в 13 области утре
13:34, 23.12.2024