Все повече хотели в Банско избират храни от региона за гостите си
Все повече собственици на хотели в Банско избират да предлагат на гостите си хранителни продукти, произведени от региона. Кампанията на БНТ 2 "Купувам българско" и инициативата, която събра на кръгла маса в курорта през пролетта производители и хотелиери, показа своя ефект. Защо хотелиери от Банско избраха да предлагат на гостите си млечни козе продукти, вижте в репортажа на Елена Чимева и оператора Иван Терзиев.
Иван Мутафчиев отглежда около 240 кози и ярета в района на Банско. Тази година е произвел над 1 тон био козе сирене и мляко. Разказа, че почти всичко е успял да продаде на магазини, ресторанти и хотели. А количествата сирене, които са му останали, вече са договорени. Ива и Александър Иванови управляват хотел в курорта, поръчали са от неговото сирене за гостите, след като посетили фермата.
Ива Иванова: "Знам какво предлагам, знам откъде идва и знам качеството на продукта. Аз лично имам син на 2 години, който съм захранила с това сирене, и съм много горда и доволна. Много се надявам да има все повече и повече български производители, защото, качеството е невероятно."
Иван Мутафчиев, производител на козе сирене: "Ние трябва да държим на българското преди всичко защото е произведено в България. Истински е. Пресен е. Хубав е и качествен и затова хората според мене трябва да си взимат колкото се може повече български продукти."
Семейство Иванови посрещат предимно чужди туристи в хотелския комплекс - англичани, румънци, гърци и малко българи. Не пропускат да организарат за гостите веднъж седмично българска вечер с гозби.
Ива Иванова - управител на хотелски комплекс: "Предлагаме все повече и повече местни продукти като местните ястия, които бабите са приготвяли навремето, меса, сирена, домашни вина. Нашата цел на тази вечер е максимум от продуктите и нещата, които бъдат изложени, да бъдат местни производства."
Производителят на млечни козе продукти признава, че в резултат на кампанията "Купувам българско" поръчките за сирене и мляко са зачестили, както и интересът от хотелите към българските храни.
Иван Мутафчиев: "Много добре е да се правят такива кампании и успешни кампании. И всяка реклама е добра."
Ива Иванова: "Местното производство според мене в пъти по-добро от това, което можем да си купим от външни производители."
90% от храните и част от напитките, които ще предлагат семейство Иванови на своите гости през новия зимен ски сезон в Банско, са от местни производители.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News