Започва 6-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“

Шестото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ - инициатива на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет, ще се проведе с медийното партньорство на Българската национална телевизия между 17 и 20 април 2019 г. в столичното филмотечно кино „Одеон“.

Започва 6-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“

Тази година измежду 4000 филма бяха селектирани 73 ленти от 18 държави от Балканския и Черноморския регион, както и от гостуващи страни от Европейския съюз. В журито на “Нова вълна” са режисьорът Станислав Дончев – председател, преподавателката по „Политически науки“ - д-р Ирена Тодорова, актрисата Параскева Джукелова, режисьорът Николай Илиев и операторът Мартин Чичов. Директор на фестивала е проф. Людмил Христов.

Основната цел на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ е да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава млади творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес” се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи киноспециалности във висши учебни заведения на Балканския полуостров и в региона на Черно море. „Нова вълна” продължава традицията на Студентския филмов фестивал на НБУ, но вече като международен. Той дава възможност на студентите да сравнят своето практическо развитие с това на колеги от съседни държави.

В рамките на тазгодишното издание със специален уъркшоп ще гостува и етнографът, документaлист и куратор на Eтнографския музей в Белград Саша Сречкович. Автор на етнографски документални филми, Сречкович публикува серия от трудове на различни теми, като приложна антропология, музеен мениджмънт, визуална антропология и етнографско кино, занаяти, нематериално културно наследство. Има награди от Гьоте институт - Германия, фондация Artslink, САЩ. Основател и президент на Сръбския национален комитет за нематериално културно наследство.

Пълната програма на феста може да видите на https://newwavefilmfest.com/. Заповяйдайте на прожекциите от програмата на “Нова вълна” в кино „Одеон“ от 17-и до 20-и април, 2019 г!

Кампании Виж повече