„ART Детектив“ представя градското изкуство и стенописа „Свети Георги“

Симона Кръстева и създателят на Urban Creatures – Ясен Гешев, разговарят за най-новата творба на BOZKO, реализирана с подкрепата на Православната църква и Столична община

„ART Детектив“ представя градското изкуство и стенописа „Свети Георги“

В третия епизод на „ART Детектив“ водещата Симона Кръстева и гостът ѝ, Ясен Гешев, ще ви отведат в света на градското изкуство, популярно като „street art“ (или „urban art“) най-вече чрез една от своите форми – графитите.

Ясен Гешев е познат и като „Сивия кардинал на графитите“. Той е създател и вдъхновител на проекта Urban Creatuers, който е част от културния календар на столицата. Ясен разказва за най-новата творба на BOZKO - стенописа „Свети Георги“, създаден с подкрепата на Българската православна църква и Столична община. Стенописът представя вечната борба между доброто и злото, изобразена по един по-нестандартен начин. Може да го видите на ул. "Триадица" 6, намираща се в центъра на София и е част от 10-то поредно издание на Urban Creatures.

„Стената на ул. "Триадица" 6 ни отне три години, от които в последните 50 дни - активна работа. През 2019 година загубихме нашия скъп приятел - полския артист Робърт Прох, точно когато трябваше да бъде в София, за да реализира тази стена. През настоящата година BOZKO беше с тежка контузия в рамото, от която не можа да се възстанови напълно от март месец досега. И като знаем трудностите, през които минава България и света в момента, някак съвсем логично и естествено беше да бъде изрисуван образа на Свети Георги“, споделя Ясен Гешев. Той разказва и за партньорство си с международна платформа за градско изкуство с добавена реалност Bepart, с която успяват да създават още по-въздействащи творби. Освен новия стенопис „Свети Георги“, още две други монументални творби в гр. София, създадени през 2019-а също ще могат да се изживеят по неочакван и изненадващ начин чрез добавена реалност. Едната творба е на аржентинския артист Франциско Босолети и се намира на ул. "Ангел Кънчев" 37, а другата е на BOZKO и се намира на ул. "Париж" 5.

Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby's New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.

Слушайте епизод 3 на „ART Детектив“ с Ясен Гешев ТУК

Гледайте епизод 3 на „ART Детектив“ с Ясен Гешев ТУК

Всички епизоди на поредицата „ART Детектив “ са достъпни за слушане, както на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ .

Последвайте официалният You Tube канал на БНТ:
https://shorturl.at/hLW34

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ:
Spotify: https://rb.gy/tmr363
Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp
Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje
Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Кампании Виж повече