„Българската идея за завладяването на Цариград” в „История. BG“

15:52, 07.05.2021
„Българската идея за завладяването на Цариград” в „История.BG“

В предаването "История.BG" този понеделник (10 май) ще се дискутира темата за "Българската идея за завладяването на Цариград".

Приблизително към края на V в. Константинопол става най-големият град в света с население около половин милион жители.

Константинопол се величаел като "Царствения град" – славяните превеждали това словосъчетание като "Царевград". За тях той е бил първият и в известен смисъл единственият град, а по-късно българите са го наричали Цариград.

Трима велики български владетели стигат до стените на Вечния град – Крум и Симеон като завоеватели, а Тервел като съюзник.

В дискусията ще участват проф. д-р Христо Матанов – СУ, доц. д-р Георги Николов – СУ, д-р Анастасия Добичина - Симова, Институт по славяноведение в Москва и Михаил Раев – историк, независим изследовател.

Гледайте предаването "История.BG" в понеделник (10 май 2021 г.) от 21:00 ч. по БНТ1.

"История.BG" е проект на БНТ1, посветен на значимите събития и личности от историята на България. Той е създаден по случай шест от значимите исторически събития с кръгли годишнини за периода октомври 2012 – октомври 2013 година. Поради изключително големия интерес на зрителите към него, БНТ 1 го разширява, продължава и излъчва всеки понеделник дискусия по различна тема.

Националната медия отбелязва по-важните за България исторически годишнини с репортажи и предоставя трибуна на специалисти, които изразяват мнението си в тематични дискусии. Публиката има възможност да вземе участие в дебата по спорните теми и въпроси, свързани с историческите дати и подробностите около тях.

Водещ на предаването е журналистът Георги Ангелов.

Повече за предаването: https://bnt.bg/bg/a/istoriya-bg

Facebook Page®: https://www.facebook.com/Istoria.bg.bnt/

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад