„Библиотеката“ с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека в България

Писателят Георги Бърдаров започва нова рубрика в предаването на БНТ – „Точки на вдъхновение“

17:47, 01.12.2021
„Библиотеката“ с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека в България

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България. Инвестицията за малко над 9 милиона лева превръща сградата на бившата болница в модерно пространство с впечатляваща архитектура и дизайн, което обединява посетители и читатели от всички възрасти – от 6 месечно бебе до столетници.

Екипът на предаването засне 2 предавания в новия културно-образователен център на Бургас, които ще бъдат излъчени в две поредни недели. Първият брой ще бъде на 5 декември в навечерието на празника на града - Никулден.

Библиотеката е отваря врати на 1 април 2021 г. и впечатлява със своето многообразие от книги, модерни читални, изложбени галерии, интерактивна зала за обучения, модерно хранилище и още много пространства, които зрителите ще видят в ефира на БНТ. Нещо повече – чрез новата библиотека е разрешен и един дългогодишен проблем – в продължение на години много книги са били разпръснати в различни сгради из целия град.

Специални гости на предаването ще бъдат кметът на община Бургас – Димитър Николов, Яна Кършийска – директор на регионалната библиотека, Роза Боянова – председател на Бургаската писателска общност и писателят Георги Бърдаров, който започва нова рубрика в „Библиотеката“ – „Точки на вдъхновение“. Георги Бърдаров е част и от проект за иновативно образование в Бургас – „Първокласно начало“, за който ще разкаже в ефир.

Кметът на община Бургас изрази готовност да сподели опит и да съдейства на всяка община, която иска да създаде подобно пространство. А ето какво споделя и продуцентът и водещ на предаването Анна Ангелова:

„Още щом библиотеката в Бургас отвори врати знаех, че искам да направим предаване там и да я покажем. Най-сърдечно благодаря на община Бургас и на екипа на библиотеката, че ми повярваха и откликнаха на тази идея. Това е първата изцяло реновирана библиотека в България за последните 30 години, а постигнатото е вдъхновяващ пример за съвременно и адекватно мислене, за отношение към различните поколения и доказателство, че когато има верен подход, има и резултат. Освен това, мисля че новото пространство в Бургас най-точно илюстрира и мото на нашето предаване „Библиотеката – място за книги, хора и идеи.“ И вярвам, че вече все повече хора вече ще ходят НА морето ЗАРАДИ библиотеката.“

Не пропускайте специалните предавания на „Библиотеката“ на 5 и 12 декември от 15:30 ч. по БНТ 1

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад