„ Библиотеката“ започва в нов ден и час, в ново студио и с нови рубрики

23:40, 10.09.2021
„Библиотеката“ започва в нов ден и час, в ново студио и с нови рубрики

Тази неделя, на 12 септември стартира новият сезон на „Библиотеката“. Предаването е с нова визия, ден и час - всяка неделя от 15:30.

Водещ и продуцент на предаването е Анна Ангелова:

„Местим се в най-спокойния ден от седмицата, защото вярваме, че книгите заслужават особено внимание. Нашето мото е „Библиотеката - място за книги, хора и идеи“, а нашата цел - да разширяваме и да надграждаме това пространство, съчетавайки класическо и модерно. Стремим се към разнообразно, динамично съдържание и визия, подходящи както за утвърдената ни аудитория, така и за привличането на нова.

Нашият един час в ефира е нашето бягство от политическата седмица, но същевременно и опит да преосмислим времето, процесите и историята чрез книгите. Затова, заедно с целия екип, се стремим към един телевизонен час, изпълнен с уют и смисъл за аудитория от зрели, мислещи, четящи, пътуващи, виждащи и мечтаещи хора.“

Предаването започва и няколко нови рубрики, първата от които е „Писма от Чикаго“ с журналиста Симеон Гаспаров. Той ще ни разказва за литературния живот отвъд океана, като ни представя емблематични пространства и ни среща с личности, които променят езика, средата и нагласите. „Писма от Чикаго“ е нашият начин да градим връзки със света, но и да не забравяме кои сме ние.“, допълва Анна.

Запазват се рубриките „Литературни разходки“ и „Какво чете…“, както и тематичните модули „Музикална библиотека“ и „Кино библиотека“.

„Освен това ще поставим фокус и върху научна, научно-популярна и икономическа литература. Ще организираме и специални тематични броеве, посветени на личности, произведения и събития.“

Предаването ще продължи да се ангажира и с важни обществени теми и дебати, да организира дискусии и да споделя инициативи и каузи, свързани с четенето, книгите и образованието.

„Работим по още много нови идеи за визията и съдържанието, които предстои да реализираме в следващите няколко месеца. Щастлива и благодарна съм, че в момента работя мотивирани хора, съмишленици, с които споделяме обща енергия и дух, с които преодоляваме предизвикателствата заедно и винаги търсим път към по-малкия компромис, въпреки трудностите. Има нещо магично в това да се работи по цели нощи и никой да не се оплаква, защото „идеята“ е по-голяма от „чиновника“. Благодарна съм на всички за професионализма и вдъхновението.“, допълва Анна Ангелова.

Първият брой на предаването е посветен на 700-годишнината от смъртта на „бащата на италианския език“ – Данте Алигиери. Годишнина, която светът ще отбележи на 14 септември. Една от инициативите е произведението „Божетсвена комедия“ да бъде изпратено в Космоса.

За езика, преводите и връзката на „Божествена комедия“ със съвременна България, Анна Ангелова ще разговаря с преводачката от италиански Дария Карапеткова и литературният експерт Йордан Ефтимов.

Жаклин Вагенщайн пък ще открехне завесата към тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, който ще се проведе също под мотото „Божествена комедия“.

В студиото ще участва и журналистът - емигрант Симеон Гаспаров, който представя своята нова книга „Ефектът на езерото. Упражнения по рокеднрол откровения“ и новата рубрика в „Библиотеката“ – „Писма от Чикаго“. Самият Гаспаров също е бил вдъхновен да пише от Данте и един от литературните му герои носи името на вечния поет.

“Предстои ни година, в която все повече ще ценим времето за четене, затова разчитаме на пълноценната работа и сътудничество с библиотеки, издателства, писатели, художници и всички, за които #четенетоЕважно.

Последвайте „Библиотеката“ в социалните мрежи Facebook, Instagram или пишете на имейл bibliotekata@bnt.bg

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад